Skweee

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Skweee är en musikstil med ursprung i Sverige och Finland. Skweee kombinerar enkla synthslingor och basgångar med funk, r'n'b eller soul-liknande rytmer, vilket ger en naken funkig ljudbild. Låtarna är nästan alltid helt instrumentella, men undantag finns. Namnet skweee myntades av Daniel Savio, en av pionjärerna för denna stil. Namnet syftar på användandet av gamla synthesizers vid produktionen, där målet är att "squeeze out" (engelska för "klämma ut") de mest intressanta ljud som går. [1][2][3]

De nuvarande producenterna av skweee är både nykomlingar och erfarna producenter från främst den skandinaviska electro- och electronicamiljön.

Skweeelicious, en blogg helt ägnad skweee, och sociala medier som MySpace och Nation of Skweee har spelat en stor roll i spridningen av skweee.

De ledande skivbolagen inom skweee är det svenska Flogsta Danshall[4][5] och det finska Harmönia[6]. Norska dødpop[7], amerikanska Titched[8], amerikanska Poisonous Gases[9], spanska Lo Fi Funk[10], finska Mässy[11], och franska Mazout[12] har kommit senare men blivit viktiga. 7" vinylsingel är det format skweeeentusiasterna oftast föredrar. Tidigare släpptes låtarna enbart i detta format. Numera förekommer även 12" vinylskivor, digitala releaser och CD-samlingar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://skweee.com/he-called-it-skweee
 2. ^ http://skweee.com/spin_skweee_article.PDF
 3. ^ http://www.clashmusic.com/feature/inside-skweee
 4. ^ http://www.flogstadanshall.com
 5. ^ http://www.myspace.com/flogstadanshall
 6. ^ http://www.myspace.com/harmoenia
 7. ^ http://www.myspace.com/dodpop
 8. ^ http://www.myspace.com/titched
 9. ^ http://www.myspace.com/poisonousgases
 10. ^ http://www.myspace.com/lofifunk.records
 11. ^ http://maessy.com Arkiverad 20 augusti 2011 hämtat från the Wayback Machine.
 12. ^ http://www.myspace.com/disquesmazout
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Skweee, 11 juli 2010.