Släpring

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Släpring är en elektromekanisk komponent och en metod för elektrisk överföring mellan två, i förhållande till varandra, roterande delar. Släpringar, även kallade elektrisk roterskarv, kollektor, elektrisk svivel eller släpringsdon, är vanligt förekommande i till exempel generatorer för växelströmssystem, i asynkronmotorer och i vindkraftverk. Släpring används även när elektriska signaler överförs till utrustning som måste kunna roteras efter behov såsom radioteleskop och flygfyrar.

En släpring består av en cirkel eller ett band av ledande material som är monterat på en axel. Det ledande materialet är isolerat från axeln. Elektriska ledare anslutes från den inre roterande delen i systemet, till exempel rotorn i en generator, till släpringen. Borstar eller fasta ledare släpar mot ringen och överför elektrisk kraft eller signal mellan den inre delen och den yttre statiska delen, till exempel statorn i en generator.

Detta systemet är likartat det med borstar och kommutator som återfinns i många typer av likströmsmotorer. Kommutatorer är dock segmenterade medan släpringar är obrutna så begreppen bör inte förväxlas.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia