Slab City

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Slab City

Slab City eller The Slabs 33°15′32″N 115°27′59″V / 33.25889°N 115.46639°V / 33.25889; -115.46639) är en före detta militärbas i Coloradoöknen i sydöstra Kalifornien, som används av husbilsägare, husvagnsägare och husockupanter från hela Nordamerika. Den har fått sitt namn från de betongfundament och pyloner som finns kvar efter den övergivna basen från andra världskriget, "Marine Barracks Camp Dunlap". Några personer ur personalen stannade kvar efter att militärbasen lades ner, och platsen har varit bebodd sedan dess, men antalet boende har minskat sedan mitten av 80-talet.

Flera tusen campare, många pensionerade, använder platsen under vintermånaderna. Dessa, så kallade "snowbirds", stannar bara över vintern, sedan flyttar de norrut till svalare områden.

Trots att temperaturen under sommarmånaderna är outhärdlig bor cirka 150 personer i The Slabs året om. De flesta av dessa "Slabbers" lever på socialbidrag eller motsvarande och har sökt sig till The Slabs på grund av fattigdom. Några av "The Slabbers" har en stark önskan att leva utanför det amerikanska samhället.

Platsen är oreglerad och okontrollerad. Ingen avgift tas för uppställning. Campen har ingen elektricitet, inget rinnande vatten eller annan service. Många campare använder dieselgeneratorer eller solceller för att producera elektricitet. Förnödenheter kan man handla i det närbelägna Niland, ca 5 km sydväst om Slab City.

Infarten till Slab City ligger strax öster om State Route 111 och är lätt att känna igen på den färggranna Salvation Mountain, ett ca tre våningar högt byggprojekt av betong och tegel målat i akrylfärg och täckt av bibelcitat. Installationen är en skapelse av den bofaste Leonard Knight.[1]

Slab City presenteras i boken Into the Wild och även i filmen från 2007 med samma namn. Musikvideon till Fourth of July av countryartisten Shooter Jennings är delvis inspelad i Slab City.

I fotodokumentären "The Last Free Place" undersöker den i Storbritannien verksamme fotografen Leon Diaper samhället i Slab City och dess invånare och ockupanter.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.salvationmountain.us/
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 27 juni 2009. https://web.archive.org/web/20090627041224/http://www.leondiaperphotography.com/slabs/slabs.html. Läst 13 december 2009.