Slaget vid Clontarf

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Slaget vid Clontarf
Battle of Clontarf, olja på canvas, målning av Hugh Frazer, 1826.
Battle of Clontarf, olja på canvas, målning av Hugh Frazer, 1826.
Ägde rum 23 april 1014
Plats Clontarf, Dublin
Resultat Seger för irerna från Munster
Stridande
Irer från Munster Irer från Leinster och
Vikingar från Dublin
Befälhavare och ledare
Brian Boru 
Murchad mac Briain 
Máel Mórda 
Sigtrygg Silkeskägg
Styrka
~7 000 man ~6 600 man
Förluster
>4 000 döda ~6 000 döda

Slaget vid Clontarf (iriska: Cath Chluain Tarbh), Clontarfslaget, Briansslaget kallas den i såväl Islands som Irlands historiska sagor berömda strid som långfredagen den 23 april 1014 utkämpades utanför Dublin mellan de av den ryktbare kung Brian Boru anförda irerna och vikingar från Irland, skotska öarna och Island. Slaget, det blodigaste som Irlands historia till den tiden vet att omtala, slutade med vikingarnas fullständiga nederlag efter en manspillan av 6 000 krigare. Under striden nedhöggs även kung Brian, fastän han på grund av sin höga ålder inte personligen deltog i handgemänget.

Slaget skildras av flera olika källor såsom "Ulster-annalerna" från 1400-talet och "Cogad Gáedel re Gallaib" från 1100-talet, samt också i isländska sagorna "Orkneyingasagan", "Torsten Sido-Hallsons saga" och "Njals saga", alla från 1200-talet.

"Hela historien om att Brian Boru skulle ha krossat vikingaväldet vid Clontarf är en nationalistisk myt som kan och bör deponeras på den historiska soptippen. I traditionell irisk-nationalistisk historieskrivning har man uppfattat drabbningen, som skall ha utkämpats den 23 april 1014, som en vattendelare. Då skall kung Brian Boru, till priset av sitt liv, ha besegrat vikingarna en gång för alla, varefter deras skräckvälde på ön var över.

I själva verket utkämpades slaget vid Clontarf mellan Brian Boru och irer från Laigin (dagens Leinster) som vägrade acceptera hans krav på överhöghet. Nordbor, och på Irland födda ättlingar till nordbor, stred på båda sidor. Trots att vikingakungen av Dublin tillhörde förlorarna bestod det nordiska väldet över staden ända till 1171."

https://www.svd.se/vikingamyten-bor-kastas-pa-historiska-soptippen