Hoppa till innehållet

Slaget vid Ipsos

Från Wikipedia
Slaget vid Ipsos
Del av Diadochikrigen
Ägde rum 301 f.Kr.
Plats Utanför staden Ipsos, Frygien i nuvarande Turkiet
Resultat Seger för Seleukos och Lysimachos
Stridande
Antigonos som makedonsk general, Hären av blandat ursprung. Seleukos I som härskare över Mindre Asien och Lysimachos som härskare över Thrakien. Hären av blandat ursprung.
Befälhavare och ledare
Antigonos, Demetrios Seleukos I, Lysimachos
Styrka
70 000 man infanteri, 10 000 kavalleri, 75 elefanter 65 000 man infanteri, 10 500 kavalleri, 400 elefanter

Slaget vid Ipsos var ett fältslag mellan den makedonske generalen Antigonos och den makedonske generalen Seleukos I år 301 f.Kr.. Efter Alexander den Stores död hade hans rike delats mellan hans fältherrar. Ganska snart uppstod dock tvister om makten, och Antigonos gick i krig mot Seleukos och Ptolemaios för att ensam göra sig till härskare över Alexanders välde. Ptolemaios låg vid tiden i fält i Syrien, men Seleukos stöddes av den thrakiske kungen Lysimachos, och tvingade vid Ipsos Antigonos till strid.

Den gamle fältherren Antigonos hade stöd på slagfältet av sin son Demetrios. Demetrios inledde slaget med en kavallerichock som slog ned stora delar av Seleukos vänstra flygel. Den täcktes dock snabbt upp med elefanter, och när Seleukos gick till anfall på bred front bytte stora delar av Antigonos infanteri sida. När Antigonos stupade, träffad av ett kastspjut, retirerade hans här. Sonen Demetrios undkom dock och fortsatte att styra Grekland.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • R. G. Grant: Slag. Historiens slagfält, Singapore 2008