Hoppa till innehållet

Slaven-Ball-Quadrille

Från Wikipedia

Slaven-Ball-Quadrille, op. 88, är en kadrilj av Johann Strauss den yngre. Den spelades första gången den 17 februari 1851 i Wien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Av alla minoritetsfolk som fanns i Wien under första hälften av 1800-talet hade kanske ingen mer betydelse för Johann Strauss än de slaviska folken. Han inte bara hade en viss förkärlek för infödd slavisk musik, utan han visade sin avsevärda förståelse för den genom att använda flera av dess melodier i sina kompositioner. För sin del höll företrädarna för de slaviska folken den begåvade musikern högt och engagerade honom för många av sina nationella evenemang. Det var därför helt naturligt att de vände sig till Strauss och hans orkester för att tillhandahålla den musikaliska underhållningen för en "Slavisk bal" som anordnades den 17 februari 1851 i Sofiensaal. Strauss skrev snabbt ihop en kadrilj utifrån en repertoar av slaviska sånger och danser, som var kända i Wien. I dess tredje del använde han ett motiv från sin tidigare Slaven-Potpourri (op. 39).

Om kadriljen[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 5 minuter och 50 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 103) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 4 på CD nr 39.