Slutspelsskägg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Slutspelsskägg är skägg som odlas av idrottsutövare. Björn Borg startade denna trend[källa behövs] som senare blev särskilt vanlig inom lagsporter under pågående slutspel eller matchserier. Det bidrar till lagandan och förknippas av många med vidskeplighet – det skulle bringa otur att raka sig inför en viktig match menar den vidskeplige.

Fenomenet inom lagsporter tros ha uppstått i Stanley Cup-slutspelet i den nordamerikanska ishockeyligan NHL. Laget Montreal Canadiens ordförande Sam Pollock hade tidigare sagt att det varit förbjudet att bära skägg. Någon gång på 1980-talet lät New York Islanders-spelare odla skägg under ett slutspel mot Montreal Canadiens för att knäppa motståndarna på näsan. Resultatet blev att Islanders vann fyra raka mästerskap.

I Sverige förknippas slutspelsskägg traditionellt lagom till slutspel, och vanligtvis inom ishockey. Traditionen är till och med så stark att lagets supportrar brukar ta upp den. Skägget har även spridit sig utanför tävlingsidrottens ramar, till exempel högskolestudenter som låter bli att raka sig under tentamensperioder, så kallat tentaskägg.