Smartwater

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Smart fluid.
Denna artikel handlar om att förebygga brott. - För drycken, se Energy Brands.

Smartwater, formellt SmartWater, är ett kriminaltekniskt brottsförebyggande system som produceras i Storbritannien av Smartwater Technology Ltd. I Skandinavien distribueras SmartWater av svenska Eurosafe Security Solutions AB.

Sammanfattning[redigera | redigera wikitext]

SmartWater består av en vätska innehållande en kriminalteknisk kod. Vätskan syns enbart under ultraviolett ljus. Den är avsedd att tillämpas på stöldbegärliga objekt, så att polisen kan fastställa vem som är den rättmätige ägaren av beslagtaget gods. En annan tillämpning är ett sprinklersystem som besprutar en kriminell med den (osynliga) vätskan, som inte kan tvättas bort och som varar i månader, på så sätt kopplas den kriminelle till en specifik brottsplats.

SmartWater finns i tre varianter, "Index Solutions", "Indsol Tracer" och "SmarWater Instant", som använder olika tekniker för att bädda in koden - som enligt Phil Cleary, tillåter "miljarder kemiska signaturer".

"Index Solutions" är en vattenbaserad lösning innehållande låga nivåer tillsatser, vilka blandas enligt en binär sekvens för att säkerställa en unik kod. Indexet Solution är innesluten i ett spraysystem som aktiveras av en enhet som liknar ett inbrottslarm, som markerar inkräktaren med en unik kriminalteknisk spray, vilken polisen lokaliserar med svart (UV) ljus.

"Indsol Tracer" är en polymer emulsion, som blandar olika kemiska medel enligt en binär kod vilket skapar 10 miljarder olika möjligheter, vilket anges av företaget.

"Smartwater Instant" består huvudsakligen av sampolymer av vinylacetat i isopropylalkohol. Denna vätska innehåller miljontals små fragment,. Ett unikt nummer som kallas "SIN" ("SmartWater identifieringsnummer") och som registreras i en nationell polisdatabas tillsammans med ägarens detaljer, är inetsad i vart och ett av dessa fragment.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Utvecklingen av SmartWater inleddes i mitten av 1990-talet av Phil Cleary, en pensionerad kriminalpolis och senare VD för SmartWater Ltd, och hans bror Mike Cleary som är kemist.

Användning och effektivitet[redigera | redigera wikitext]

Säkerhetsexperten Bruce Schneier har påpekat att missbruk av SmartWater är möjligt, eftersom en ägare av en personlig kod enkelt kan applicera den på andra människors värdeobjekt. I en senare artikel, erkände Schneier att SmartWater fungerar i brottsförebyggande syfte i samband med offentliggörandet av ett forskningsrapport som utarbetats av en grupp ledd av professor Martin Gill, vilka intervjuade över 100 brottslingar och frågade om förekomst av SmartWater skulle avskräcka dem från att begå ett inbrott, vilket 74 % uppgav att det vid förekomst skulle.

SmartWater har använts av polisen för att gripa brottslingar och företaget uppger i pressmeddelanden att de har bidragit till över 600 fällande domar. Dessutom utvecklade företaget ett brottsbekämpande holistiskt program, kallat "SmartWater-strategin". Under de första sex månaderna av ett pilotprojekt där 100 hushåll i en del av Kent kodades noterade polisen en 94 %-ig minskning av inbrott.

En annan stad som har använt "SmartWater-strategin" är Nottingham, där 30 000 bostäder nu har märkts med enskilda SmartWater-koder och där hemliga operationer med hjälp av SmartWater har inletts av polisen. Det har rapporterats en 37 %-ig minskning av inbrott sedan strategin initierades.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, SmartWater, 27 juli 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]