Smooth jazz

Från Wikipedia

Smooth jazz är en genre inom jazz. Många av de verk som räknas till genren har starka drag av andra stilar såsom funk och R&B (likt den närliggande stilen jazz fusion). I USA är genren mycket populär, och det går att ta emot radiostationer med "smooth jazz"-tema i princip var som helst i landet. Det finns dock endast ett fåtal svenska produktioner som räknas till genren.

En typisk smooth-jazz låt går i långsamt tempo (cirka 90-105 taktslag/minut), vanligtvis med tenor/sopran-saxofon eller gitarr som instrument för huvudmelodin. Kompet tenderar ofta att vara framställt på artificiell väg, med en trummaskin eller sampler. Normalt sett innehåller kompositionerna inte sång.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Musikstilen saknar många av de drag som ursprungligen anses definiera jazz, såsom kraftiga utsvävningar från grundmelodi och rytmer i kompositionen. Därför är det vanligt att anhängare till traditionella och mer erkända jazzgenrer kommer med kritik, bland annat brukar det anses[vem?] att stilen inte alls bör få kallas en subgenre av jazz - och att namnet används för att åka snålskjuts på den enorma prestige som "jazz"-ordet för med sig för att försöka sälja folk en form av finare hissmusik.

Exempel på artister[redigera | redigera wikitext]

Svenska artister[redigera | redigera wikitext]

  • Bo Kaspers Orkester, svenskt pop- och rockband med starka influenser från både jazz och smooth-jazz.