Muzak

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Muzak, en musikgenre som används som bakgrundsmusik i hissar, varuhus och på arbetsplatser. I folkmun ofta kallat "hissmusik". Det är vanligen instrumentalmusik som sammansatts för att påverka lyssnaren på olika sätt. Musiken kan exempelvis få kunderna att handla mera i en affär, öka kundomsättningen i en restaurang eller göra så att personalen arbetar effektivare.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den officiella historien är att general George Squier kom på ett sätt att överföra ljud från en fonograf över elnätet. Han patenterade uppfinningen 1922, men sålde den samma år till North American Company som anställde honom i sitt företag Wired Radio Inc. Först 1934 kom Squiers idé att marknadsföras, då ett hyreshus i Lakeland, Cleveland, Ohio fick tre kanaler med underhållning och nyheter för 1.50$ i månaden. Samma år komponerade företaget själv ett medley med Whispering, Do You Ever Think of Me? och Here in My Arms framförda av Sam Lanin's orkester. Företaget bytte nu namn till Muzak. En sammankoppling av music och Squiers favoritföretag Kodak. Innan året var slut dog Squier, men företaget blomstrade.

Ett problem var dock kommersiell radio som konkurrerade med Muzak. Man kom på att istället marknadsföra sig till restauranger och hotell i New York. Folk var rädda att bli dödade om hissen skulle falla när de åkte i de höga skyskraporna. Lugn musik från Muzak gjorde hissåkarna lugna.

1936 introducerades Muzak i fabriker och andra arbetsplatser. Varuhusen märkte att kunderna stannade längre i butiken och handlade mer om bakgrundsmusiken var på.

Nutidens Muzak[redigera | redigera wikitext]

Över 80 miljoner hör musiken varje dag och Muzak Holdings LLC ägt av Teleprompter ITT med huvudkontor i Fort Mill, South Carolina .

Amerikanska företag som General Motors, Texaco, Procter&Gamble, Bronx Zoo, Bank of America använder Muzak, liksom många andra företag över hela världen. Idag är det inte bara bakgrundsmusik från Muzak, utan företag får skräddarsydd musik, som Hard Rock Café spelar gamla hits, för att få fram en nostalgisk känsla, medan tonårsbutikerna Generic Access Profile, har rock och hip-hop musik, för att locka in sina kunder. Överföringen av musik till prenumeranterna sker idag med hjälp av satelliter.

När Richard Nixon var president spelades Muzak i Vita Huset och på Key Biscayne. Innan Neil Armstrong satt sin fot på månen 1969 så hörde han Muzak.

Alla är inte nöjda med bakgrundsmusiken som kommer till oss överallt, utan det finns protestgrupper, så som Comprehensive UK anti-muzak site[1].

Liknande företag[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 20 mars 2007. https://web.archive.org/web/20070320090711/http://nomuzak.co.uk/. Läst 3 juni 2007. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]