Snickare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En snickare (Timmerman) i arbete vid bygget av Douglasdammen i Tennessee, USA 1942
En timmerman hyvlar en mast rund i Ystads Småbåtshamn 2010.

Snickare är ett yrke som avser hantverkare som ägnar sig åt snickeri, arbete i trä. De olika typerna av trähantverkare kan särskiljas efter syssla.

  • Finsnickare - Tillverkar möbler och utför intarsia.
  • Maskinsnickare - Tillverkar till exempel fönster, dörrar, trappor, köksinredningar.
  • Byggnadsträarbetare eller byggnadssnickare - Bygger och monterar hus samt monterar inredning i dessa, samt andra grövre träarbeten.
  • Båtbyggare - En trähantverkare som bygger båtar samt inreder dessa. De är oftast allsidiga trähantverkare. Ett modernare namn är båtsnickare som utför reparationer och bygger inredning i båtar med skrov i andra material än trä.

Ett besläktat yrke är timmerman, vilken utför grövre träarbete till exempel timring av hus. I Finland lever timmerman kvar som beteckning på byggnadssnickare. Förr[ifrågasatt uppgift] fanns också skeppstimmerman för fartygsbygge i trä. Större fartyg hade ofta en skeppstimmerman anställd ombord för fortlöpande reparationer.

I några länder är hantverksyrken uppdelade med väldefinierade gränser mellan de olika yrken, vilket är en rest efter det tidigare skråväsendet. I Tyskland finns Möbelschreiner, som motsvarar en svensk möbelsnickare. Bautischler tillverkar fönster, dörrar, trappor samt monterar dessa. En Zimmerman tillverkar takstolar, bjälklag, samt utför andra grövre träarbeten.