Social status

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Social status, sociologiskt begrepp tillämpningsbart på enskilda eller grupperingar av människor och ibland djur. Statusen avgör individens plats i den hierarkiska rangordningen. Social status har likheter med social position, men en person kan ha flera sociala positioner, dock bara en social status.[förtydliga] I överförd betydelse kan begreppet också användas för geografiskt avgränsade områden, såsom till exempel social status på förstäder, innerstad eller landsbygd.

En individs status är inte permanent utan kan variera både över tiden och vara avhängig av det sociala sammanhanget. Generellt sett är det de faktorer som anses viktiga för en grupp som ger en individ hög status i gruppen eller det sociala sammanhanget. En bilmekaniker har exempelvis hög status i sin verkstad, men troligen låg status på en nobelmiddag.[källa behövs] Social status bland djur kan vara avhängigt av kön, ålder, och styrka.

Social status bland människor kan vara avhängig av position i arbetsmarknaden, yrke, egendom, inkomst, utbildning, levnadsförhållande och tillgången till materiella och kulturella gods.[1][förtydliga]

Inom sociologin är begreppet status kanske[källa behövs] främst förknippat med Max Weber.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Irén Gödri and Pál Péter Tóth, 2004: The social positions of immigrants, translated by David Tugwell

Se även[redigera | redigera wikitext]