Soft Center

Soft Center är en företagspark i Ronneby, nära Ronneby brunn, som till största delen rymmer företag inom IT- och telekombranschen. I lokalerna finns även restaurang och närkiosk.

Ägare är sedan augusti 2006 Active Properties AB, som i juli 2006 delades ut från O-listenoterade Active Capital AB.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Soft Center grundades i samband med att dåvarande Högskolan i Karlskrona/Ronneby (numera Blekinge tekniska högskola) anlades i Ronneby och Karlskrona under 1987.[2] Högskolan fanns från början i Soft Centers lokaler (samt i TelecomCity i Karlskrona) vilket ledde till företagsparkens IT-inriktning.

Soft Center expanderade i flera etapper under 1990-talet, uppnådde en lokalyta om 38 000 kvadratmeter samt grundade företaget Soft Center International för att skapa ett internationellt nätverk av liknande företagsparker.[3] Ett privat investmentbolag köpte Soft Center av Ronneby kommun för 340 miljoner kronor år 2000. Soft Center drabbades därefter av IT-kraschen i början av 2000-talet, då många företag i branschen minskade personalstyrkan eller upphörde helt, och hade i flera år omfattande vakanser.[3] Soft Center International lades ner 2003.

Under ett antal år och fram till 31 december 2008 var det enskilt största företaget i Soft Center UIQ Technology, tills styrelsen begärde företaget i konkurs efter en tids kris.[4] Blekinge tekniska högskola har från och med sommaren 2010 koncentrerat sin verksamhet till Karlskrona och all verksamhet förutom ett laboratorium för vattenskärningsteknik har flyttats.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]