Soju

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Soju
Soju.jpg
Soju
Alkoholhaltig dryck
LandKorea
Hangul소주
Hanja燒 酒

Soju (Hangul 소주; Hanja 燒酒) är en destillierad dryck från Korea. Smaken påminner lite om vodka men är oftast lite sötare då socker tillsätts under tillverkningen. De flesta märken av modern soju är tillverkad i Sydkorea. Traditionellt sett så tillagar man drycken av ris, men de flesta stora producenterna byter ut riset delvis eller helt med stärkelse, som potatis, vete, sötpotatis eller tapioca (dangmil i Koreanska). Soju är klar i färgen och alkoholstyrkan varierar mellan 18,5% upp till 45%. Dock är 20% den mest vanliga.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet Soju kommer från kinesiska 燒酒 (pinyin: shaojiu) som bokstavligen betyder bränd sprit. (Det nederländska härledda engelska ordet brandy som betyder "brännande vin" använder samma språkliga begrepp för att beskriva en destillerad alkoholhaltig dryck). Kinesiska shaojiu är också ursprunget till japanska "Shochu", som är det ord som betecknar en destillerad alkoholhaltig dryck som liknar Soju.

Soju i Korea[redigera | redigera wikitext]

Tillverkning av traditionell soju

Sojus destilleringsprocess uppstod på 1200-talet under mongolernas invasion av Korea. Mongolerna hade lärt sig tekniken från Persien(Iran)[1] under deras invasion av central-Asien omkring år 1256. Soju var då känt som arak-ju (hangul: 아락주).[2] från persiska arak(aragh).

Från 1965 till 1999 beslutade den koreanska myndigheten att förbjuda den traditionella produktionen av Soju från ris på grund av brist på ris. I stället började Soju produceras av sötpotatis och tapioca blandat med vatten.[1] Även om förbudet hävts så tillverkas billig Soju på detta sätt fortfarande. Många regioner har nu börjat producera traditionell Soju men baserat på vete.

Konsumtion[redigera | redigera wikitext]

Även om öl, whisky och vin ökar i popularitet så är soju fortfarande en av de mest populära alkoholhaltiga dryckerna i Korea. Mer än 3 miljarder flaskor rapporterades sålda år 2004. Det beräknades att unga vuxna (över 20) hade konsumerat 90 flaskor soju under året 2006.[3]  

 

 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]