Solør-Värmland Finnkulturförening

Från Wikipedia
Bild av Solør-Värmland Finnkulturförenings sigill
Solør-Värmland Finnkulturförenings sigill är ett sigill, ursprungligen skapat för det skogsfinska härad som den finske studenten och folkloristikern Carl Axel Gottlund försökte skapa 1823 och som skulle omfatta samma område som föreningen idag är verksam inom.

Solör-Värmland Finnkulturförening är en förening som arbetar med den skogsfinska kulturen i Finnskogen i Värmland i Sverige och östra Innlandet fylke i Norge.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Solør-Värmland Finnkulturförening stiftades 15 juni 1958[1] som en organisation med kulturbevarande syfte byggd på enskilt medlemskap samt kollektiv anslutning av föreningar och organisationer.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Föreningens målsättning skall vara att befrämja och tillgängliggöra vänskap och samarbete mellan de nordiska finnbygderna, att bevara den allmänna finnkulturen i dess bygder, samt sträva för att vidare-utveckla densamma. Föreningen kan samarbeta med eller ansluta sig till organisationer för större distrikt med besläktad målsättning.

Medlemmar kan vara enskilda personer, föreningar eller institutioner som vill verka till föreningens fromma. Anslutna föreningar och institutioner skall vara politiskt och religiöst neutrala och skall vara godkända av föreningens styrelse.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Solør-Värmland Finnkulturförenings stadgar”. Solør-Värmland Finnkulturförening. https://finnkultur.net/stadgar/. Läst 10 mars 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Solør-Värmland finnkulturförenings hemsida