Solomon Mikhoels

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Solomon Mikhoels
Solomon Mikhoels, 1936.
FöddShloyme Vovsi
16 mars 1890
Dvinsk, Ryska imperiet
Död13 januari 1948 (57 år)
Minsk, Sovjetunionen
NationalitetRysk
Yrke/uppdragSkådespelare, regissör
Känd förDirektör för Judiska teatern i Moskva

Solomon Mikhoels, född den 16 mars (4 mars g.s.) 1890 i Dvinsk, död den 13 januari 1948 i Minsk, var en rysk-judisk skådespelare och regissör. Han var konstnärlig ledare och sedan även direktör för Judiska teatern i Moskva.

En av Mikhoels främsta rolltolkningar var titelrollen i Kung Lear. Teaterstyckena, som uppfördes på jiddisch, stödde skenbart Stalins regim, men en närmare granskning av dialogen uppvisar både kritik mot Stalin samt en hyllning av den judiska nationella identiteten.

Under andra världskriget blev Mikhoels ordförande för Judiska antifascistiska kommittén och uppmanade judiska församlingar att stödja Sovjetunionen i dess kamp mot det nazistiska Tyskland. Efter kriget förbjöd dock Stalin kontakter mellan kommittén och judiska församlingar i icke-kommunistiska stater. Judiska teatern stängdes och kommitténs medlemmar greps.

I januari 1948 mördades Mikhoels på Stalins order och hans död kamouflerades som en trafikolycka. En av personerna bakom mordet var Pavel Sudoplatov.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Solomon Mikhoels, 8 oktober 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]