Somali (region)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Somaliregionen i Etiopien.

Somali (Sumalē) är en av nio regioner (kililoch) i östra Etiopien som främst befolkas av etniska somalier. Klanerna som bor där är främst Darod, men även en liten del befolkas av Isaaq, Issa och Hawiye.[källa behövs] Befolkningen uppgick till 4 439 147 invånare vid folkräkningen 2007,[1] på en yta av 327 068 kvadratkilometer.[2] Den administrativa huvudorten är Jijiga. Andra större orter är bland annat Awubere, Degehabur, Dolo, Gode och Kebridehar.

Den sydöstra delen av regionen har varit omstritt och är känt som Ogaden.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Regionen är indelad i nio zoner:[1]

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Vid folkräkningen 2007 hade regionen 4,4 miljoner invånare. Majoriteten av befolkningen är nomader och det är brist på hälsovård, utbildning och vatten i regionen. Den somaliska folkgruppen är den klart dominerande och utgör hela 97,20 procent av regionens befolkning.[1]

Konflikter[redigera | redigera wikitext]

Området var skådeplats för Ogadenkriget 1977, då Somalia invaderade Etiopien. Syftet var att bilda ett Stor-Somalia av Somalia, Djibouti, Somaliregionen och Nordöstra provinsen i Kenya.

År 2007 attackerade somaliska rebeller i regionen en oljeanläggning där ett kinesiskt företag undersökte olja. 65 etiopiska och 9 kinesiska arbetare dog.[3] Rebellerna motsätter sig att utländska oljebolag tillåts leta efter olja i regionen, och förespråkar en självständig somalisk region.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Central Statistical Agency of Ethiopia; Summary and Statistical Report of the 2007 Population and Housing Census Results (pdf-fil)
  2. ^ GeoHive; Ethiopia, Administrative units
  3. ^ Massaker vid oljefält i Etiopien
  4. ^ Lindahl