Sophia Isberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jungfru Isberg
Födelsenamn Helena Sophia Isberg
Född 28 februari 1819
Säby socken i Småland, Sverige
Död 21 maj 1875 (56 år)
Motala, Sverige
Konstnärskap
Fält Träsnide
Verk Konstsnide
Skulptur på platsen där hon bodde i Motala.

Helena Sophia Isberg, ofta kallad Jungfru Isberg, född 28 februari 1819, död 21 maj 1875, var en svensk träkonstnär bosatt i Motala i Östergötland.

Hon föddes i Säby socken i norra Småland, men flyttade med sina föräldrar och sin bror till Motala i november 1840. Hon levde kvar i den lilla stugan i Gamla stan tillsammans med sin bror, svarvaren Jakob Fredrik Isberg, resten av livet.

Hon blev redan under sin livstid berömd och prisbelönt för sina träsniderier, som mest var i masurbjörk, bara någon enstaka gång i elfenben; hon undervisades av fadern, som var finsnickare och lärde henne både svarvning och träsnideri, och hämtade möjligen sin inspiration från tidningar.

Hennes verk ställdes ut i Stockholm 1847 och hon ombads då flytta till Stockholm; Carl Gustaf Qvarnström erbjöd henne stipendium till Konstakademien, drottning Josefina en pension på 200 riksdaler, men hon tackade nej till allt. En samtida krönikör sade om henne; "Hon föredrog att stanna i den torftiga hydda hon föddes, och kvarstannade i skötet av det armod som omgivit hennes vagga.

Hennes verk fanns med på utställningar i både London 1862, Paris 1865 och Wien 1875, och fick överallt stort beröm. Trots detta blev hon sin hemstad trogen hela livet.

Det berättas att kung Karl XV vid ett besök i Motala ville träffa jungfru Isberg. Bud skickades till hennes stuga, men hennes svar blev helt enkelt att om kungen ville träffa henne, så fick han komma till henne. Inget möte blev således av, men kungen köpte 1859 ett cigarrställ av lönn med ett apoteor av Napoleon, där kejsaren färdas i relief på en triumfvagn efter fyra hästar.

Sophia Isberg ligger begraven på stora kyrkogården i Motala. Den största samlingen av hennes alster finns att se på Motala museum, Charlottenborgs slott. En minnessten över konstnären är rest i Berga minnespark, Linköping.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Österberg, Carin et al., Svenska kvinnor: föregångare, nyskapare. Lund: Signum 1990. (ISBN 91-87896-03-6)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]