Sopot

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Sopot (olika betydelser).
Sopot
tyska: Zoppot
kasjubiska: Sopòt
Stad
Brygga i Sopot.
Brygga i Sopot.
POL Sopot flag.svg
Flagga
POL Sopot COA.svg
Stadsvapen
Land Polen Polen
Vojvodskap Pommern
Koordinater 54°26′31″N 18°33′35″Ö / 54.44194°N 18.55972°Ö / 54.44194; 18.55972
Area 17,31 km²
Folkmängd 37 683 (2014)[1]
Befolkningstäthet 2 177 invånare/km²
Stadsrättigheter 1902
Geonames 3085151
7531444
Lägeskarta.
Red pog.svg
Lägeskarta.
Webbplats: http://www.sopot.pl/

Sopot (tyska Zoppot, kasjubiska Sopòt) är en stad belägen vid Gdańskbukten i Pommerns vojvodskap i norra Polen, känd som bad- och kurort. Staden har administrativ powiatstatus och har 37 683 invånare (2014). Staden är den minsta av de tre sammanväxta städerna i trestadsområdet Trójmiasto som utgör kärnan i Gdańsks storstadsområde, och omges av de större grannstäderna Gdańsk och Gdynia.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sopot lydde under klostret i Oliwa åren 1283–1802 och fick stadsrättigheter 1902. I Zoppot uppehöll sig de svenska fullmäktige under de förhandlingar, som ledde till freden i det närbelägna Oliwa, från 5 januari 1660, tills traktaten avslutades, i maj samma år.

Efter Polens delningar hamnade Sopot under preussiskt styre, där den tillhörde den preussiska provinsen Westpreussen. Efter Tysklands nederlag i första världskriget ingick orten i fria staden Danzig och efter andra världskriget införlivades orten med Polen och den tyska befolkningen fördrevs.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Staden ligger inbäddad mellan lövskogsbevuxna kullar som formats av moräner, och havet, vilket gör den till attraktion både på sommaren och på vintern, då det finns möjligheter för skidsporter. Den snabba tillväxten i städerna Gdańsk, Gdynia och Sopot har gjort att städerna i stort sett växt ihop till en enda storstad som brukar kallas Trestaden (Trójmiasto) med ca 1 miljon invånare.

Sopot är mest känt som kurort och för sitt intensiva uteliv. Här finns även många populära och välbesökta badstränder. Orten har en årligen återkommande sångfestival, Sopotfestivalen, och är Polens sommarhuvudstad. Mellan 1977 och 1980 var staden huvudort för Intervision Song Contest; samtliga finaler genomfördes vid stadens utomhusopera. Sedan några finns även Sopot Film Festival som på några år utvecklats till en betydande international filmfestival.

Bebyggelsen karakteriseras främst av välbevarade och numera renoverade villor och flervåningshus från sekelskiftet, många med för Sopot karakteristiska träverandor och torn. En del av Casinos byggnad skadades under kriget men återbyggdes igen efter murens fall. I Sopot finns Europas längsta brygga i trä, "molo". Byggnaden Krzywy Domek, "krokiga huset" i stadens centrum, uppförd 2004, är internationellt berömd för sin unika organiskt böjda arkitektur och inrymmer ett köpcentrum.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Zoppot, 1904–1926.
  1. ^ Geohive - Poland Arkiverad 8 december 2013 hämtat från the Wayback Machine.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]