Sorø

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sorø är en stad på Själland i Danmark med 7 280 invånare (2004). Staden är huvudsäte för Region Sjælland och centralort i Sorø kommun. Sorø är beläget cirka 65 kilometer väster om huvudstaden Köpenhamn nära motorvägen E20.

Sorø och dess historik[redigera | redigera wikitext]

På Stormade ligger Sydvästsjällands museum med lokalhistoriska samlingar från äldre till nyare sydvästsjälländsk borgerskaps- och bondekultur. Dessutom finns en aktiv köpmansbutik från 1880 och en minnesstuga för författaren Bernhard Severin Ingemann. På samma gata ligger Västsjällands konstmuseum med en större samling konstverk från medeltid till nutid, bland annat verk av målare från "Den danska guldåldern" och Skagenområdet. Vid Sorø Akademi återfinns bland annat Adam Wilhelm Hauchs samling av äldre fysikapparater. Sorø Akademi har genom seklerna varit en samlingsplats för många av Danmarks tänkare och framstående personligheter. Ludvig Holberg tillbringade delvis det sista decenniet av sitt liv i trakten av Sorø och 2006 grundades i staden, av teatermänniskor från bland annat Det Kongelige Teater, Holberg Teatret som ett nationellt center för kunskap om och (främst sommartid) framföranden av Holbergs pjäser med mera.[1]

Sorø har även en fotbollsklubb, Sorø Freja. en golfklubb, Sorø Golfklub och en schackförening vid namn Sorø Skakklub. Sorøs största förening är dock Sorø Antenneforening med ca. 4800 medlemmar (2007).

Begravda i Sorø[redigera | redigera wikitext]

Vid Sorø kyrka är ett antal kända personer begravda:

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Bilder från Sorø[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Holberg Teatrets webbplats

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]