Spökförare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En spökförare är en bilist, som kör i riktning mot trafiken, antingen för att föraren har kommit över på fel sida eller för att föraren har vänt bilen eller backar mot körriktningen. Spökförare är till stor fara för sig själva och medtrafikanterna, speciellt om de inte är medvetna om, att de kör i fel riktning. På vissa ställen har det varit ganska vanligt med spökförare, på grund av missförstånd på grund av olämplig utformning av en korsning eller liknande.

Exempel i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Ett exempel är motorvägen genom Uddevalla, nu riksväg 44. Mittremsan i östra änden började på ett ställe där det var 2 mötande körfält och ett framåt (i västlig riktning) och på samma ställe en avfart. Vissa valde den bredaste körbanan av tre möjliga, som också var längst till vänster, de ville undvika avfarten dit de inte skulle. Det sägs att det var en spökförare i veckan under turisttiden. Problemet försvann när man gjorde mitträcke längre österut, så att trafikdelaren inte var vid avfarten.

Danmark[redigera | redigera wikitext]

I Danmark fick polisen under 2008 in 192 stycken anmälningar om spökförare och de angavs till största delen bero på alkoholpåverkan. [1]

Vits[redigera | redigera wikitext]

Det finns en känd vits (importerad från Tyskland): En man kör längs motorvägen, och på radion kommer ett trafikmeddelande: "Varning, en bil kör mot körriktingen på motorvägen". Mannen säger till sin passagerare: "Vadå en, det är ju flera hundra".

I München-trakten år 2006 blev vitsen verklighet då en kvinna ringde polisen och klagade på mängder med spökförare. (Från tyska Wikipedia).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Spökförare i Danmark