Spader knekt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Spader Knekt var ett stockholmsbaserat filmproduktionsbolag som startade 1995. Bolaget producerade dramafilmer, TV-program och reklamfilm fram till dess att det lades ned 2007.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Spader Knekt grundades av Peter Siepen, Mikael Bohman och Fredrik Heinig, som hade sina rötter i det tidiga ZTV. Fram till slutet av 1990-talet var Spader Knekt ett utpräglat TV-produktionsbolag. I början rörde det sig mest om ZTV-produktioner med Peter Siepen i spetsen såsom den ironiska talkshowen Jag, Peter (-96), en uppföljare till Estrad (-95) med samma upphovsmän, fast före Spader Knekts bildande.

1999 startade Spader Knekt tillsammans med A-Com Interactive ett digitalt produktionsbolag kallat B-Reel. Petter Westlund rekryterades som webb- och designansvarig, Pelle Nilsson som ansvarig för rörlig produktion och Anders Wahlqvist som vd. Bolaget skulle fokusera på rörligt på webben.

I början på 2000-talet hade Spader Knekt ett solitt rykte som ett coolt nischbolag som producerade allt från radical sportsprogram som Edge, talkshows som Wimans och realityserien Nalles Show, följd av mockumentären Stockholmare. Många programledare var under ett tidigt skede i sin karriär involverade i Spader Knektproduktioner, såsom Josefin Crafoord, Mårten Andersson och Lucette Rådström.

När konjunkturen förändrades, och TV-marknaden blev mindre gynnsam för ett litet nischbolag blev det tuffare för Spader Knekts TV-verksamhet. Den koncentrerades kring dramaproduktioner regisserade av Johan Kling som Spacer och Jag. Kulmen på framgångarna inom drama kom med långfilmen Darling (2007), skriven och regisserad av Johan Kling, efter tre år av finansieringsrundor.

TV-verksamheten lades slutgiltigt ned 2004 i samband med att Mikael Bohman lämnade bolaget.

Under tiden hade en trevande reklamfilmsverksamhet sakta vuxit. Efter ett samarbetsförsök med kompisarna på Stylewar, kallat Stylewar Guld, startade slutligen Spader Knekt egen reklamfilmsproduktion under recessionsåret 2001. Reklamfilmsavdelningen leddes inledningsvis av Martin Huss, men inkorporerades senare i huvudbolaget som mer och mer enbart fokuserade på reklamfilm.

2007 var Spader Knekt ett av de tongivande produktionsbolagen inom reklamfilm i Sverige. Den 21 augusti beslutade delägarna i Spader Knekt att lägga ned verksamheten. Delägare var Johannes Åhlund, vd, Fredrik Heinig, styrelseordförande, Mikael Bohman, Peter Siepen och Mattias Miksche.

Fredrik Heinig och Johannes Åhlund startade samtidigt ett nytt bolag tillsammans med Johan Kling, kallat St Paul Film.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]