Spanska trappan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den italienska TV-serien, se Spanska trappan (TV-serie).
Spanska trappan

Spanska trappan (italienska Scalinata della Santissima Trinità dei Monti) är en monumental trappkonstruktion belägen på kullen Pincios sluttning i centrala Rom. Trappan sträcker sig mellan Piazza di Spagna och Piazza della Trinità dei Monti.

Trappanläggningens arkitekt är Francesco de Sanctis och projektet utfördes mellan 1723 och 1725. Spanska trappan uppfördes med franska pengar och bygget godkändes av såväl påven som den franske kungen.

På bland annat svenska, tyska och engelska har trappan lånat sitt namn från piazzan vid trappans fot, Piazza di Spagna, medan det italienska namnet kommer från kyrkan och kyrktorget ovanför trappan. Piazza di Spagna har i sin tur fått sitt namn efter den spanska ambassaden vid Heliga Stolen.

Trappans tre plan och tredelade trapplopp alluderar på Treenigheten och kyrkan Santissima Trinità dei Monti ovanför. Trappan är visserligen en kommunikationsled, men i än högre grad en plats att vistas på och den fungerar tillsammans med piazzan nedanför som en stor utomhusteater. De båda byggnaderna vid trappans fot hör också till ensemblen och ritades av de Sanctis. Trappan innehåller 138 trappsteg.

På piazzan nedanför Spanska trappan porlar vattnet i Fontana della Barcaccia. Fontänen har formen av en vattenfylld båt och utfördes 1627–1629 av Pietro Bernini, far till Giovanni Lorenzo Bernini. Båten ser ut som om den har strandat och enligt en tradition skall den alludera på de svåra översvämningarna av Tibern 1598, då en båt skall ha gått på grund vid foten av kullen Pincio.

Trappan har förekommit i flera filmer, bland annat i Prinsessa på vift från 1953 med Audrey Hepburn och Gregory Peck.

Birgitta Stenberg benämnde 1987 en självbiografisk roman Spanska trappan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]