Fontän

Från Wikipedia
Neptunfontänen och vattenorgeln i Villa d'Estes trädgård. Villa d'Este med sin trädgård ingår i Unescos världsarvslista.
Fontän på Tom Tits Experiment i Södertälje
Snäckfontän i Stadshusparken i Stockholm med Engelbrektspelaren i bakgrunden och Gamla stan i fonden.

En fontän (franska fontaine, ytterst av latin fons, "källa"), även kallad springbrunn eller vattenkonst, är en anläggning där vatten i olika former och genom olika rörelser utnyttjas i konstnärligt och dekorativt syfte. En naturlig fontän kan uppkomma i en artesisk brunn.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Fontäner hade ursprungligen en ren praktisk uppgift, de skulle tillhandahålla dricks- och bruksvatten för allmänheten. Vattenpumpar och dricksvattenfontäner är kända sedan antiken. Fontäner med rent dekorativ funktion anses ha introducerats av romarna. De var ofta ett centralt inslag i romerska villors trädgårdar.

Utformning och funktion[redigera | redigera wikitext]

En fontänskulptur består vanligen av en formgiven struktur (ofta en skulptur) utförd i ett beständigt material, varur vatten flödar fram. Där enbart fontänen utgör huvuddelen av en springbrunn utgörs den av en kraftig och vanligen uppåtriktad vattenstråle med vatten i rätt tryck.

För att uppnå tillräcklig tryck krävdes i äldre anläggningar en vattenkälla som ligger högre än fontänens högsta punkt. Det gav upphov till omfattande ingenjörsarbeten där hela floder leddes om för att försörja rika vattenträdgårdar. Ibland fungerade inte anläggningen tillfredsställande som exempelvis fontänen Kronan i Drottningholms slottspark som 1961 sprutade för första gången så som det var tänkt 300 år tidigare. Med moderna elektriska pumpar som cirkulerar vattnet fick man pålitliga fontäner.

Den svenske skulptören Carl Milles är känd för sina brunnsskulpturer. En omfattande samling av hans fontänskulpturer kan beskådas i MillesgårdenLidingö.

Kända fontäner i urval[redigera | redigera wikitext]

  • Konverket Stockholms mässan

Fontana di Trevi i Rom

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]