Spektrografi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spektrogram av [ʋɪkɪpʰeːdja].
Sonogram av sjungande fågel.

Spektrografi är en typ av akustisk analys genom vilken spektrogram, eller sonogram som det ibland också kallas, framställs, en form av akustiska diagram med tre dimensioner: frekvens vertikalt, tid horisontellt och intensitet via svärtningsgrad. Spektografi är en mycket användbar metod vid talforskning. För mänskligt tal används ofta en övre gränsfrekvens på mellan 4000 och 8000 Hz. I spektrogrammet uppträder då röstens formanter som mörka band.

Spektrogram kan skapas med två olika metoder, antingen med hjälp av bandpassfilter, eller beräknad från tidssignalen med hjälp av korttids-Fouriertransformation (STFT).

Vid analog mätning använder man sig vanligen av bandpassfilter. Om frekvensbredden hos filtret är större än avståndet mellan deltonerna, så talar man om ett bredbandsspektrogram. I det kan man avläsa formanterna, men inte deltonerna. Om frekvensbredden tvärtemot är mindre än avståndet mellan deltonerna, så talar man om ett smalbandsspektrogram. I detta kan man utläsa deltonerna, men ej formanterna.