Spetshagtorn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spetshagtorn
Crataegus rhipidiphylla2.JPG
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Rosordningen
Rosales
Familj Rosväxter
Rosaceae
Underfamilj Maloideae
Släkte Hagtornssläktet
Crataegus
Art Spetshagtorn
C. rhipidophylla
Vetenskapligt namn
§ Crataegus rhipidophylla
Hitta fler artiklar om växter med

Spetshagtorn (Crataegus rhipidophylla) är en buske eller ett litet träd i släktet hagtornar (Crataegus) av familjen rosväxter. Spetshagtorn kan bli upp till sex meter högt. Den finns i södra Skandinavien, och ner till norra medelhavet jämte Ukraina, eller om man så vill: de låga och centrala bergen i tempererad del av Kontinentaleuropa. Spetshagtorn trivs upp till ca 1800 meter över havet. Spetshagtorn är mindre vanlig än andra arter i Hagtornssläktet, kan bilda hybrider. Arten växer i skogsbryn och hagmark, gärna i lövskog.

Frukt och blad

I likhet med andra ur Hagtornssläktet så kan spetshagtorn användas för brännvinskryddning. Frukten och även bladen lär vara ätliga, men har historiskt inte uppskattats för sin sötsura smak. Frukterna som är 0,8-1½ cm stora har en sten, är röda som mogna och fruktköttet är vitgult, trådigt och något mjöligt. Fruktens tillbakaböjda, ganska korta, foderblad förekommer även som framåtriktade foderblad. Den blommar i maj-juni och frukterna kommer i juli-oktober.

Artnamnet rhipidophylla härleds från grekiskans rhipis (i betydandelsen solfjäder) och fyllon (blad). Kromosomantalet är


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]