Sprinter (tåg)

Från Wikipedia

Ordet Sprinter kan referera till tåg eller tågsystem i flera olika länder.

Nederländerna[redigera | redigera wikitext]

Sprinter är ett term i Nederländerna för regionaltåg som används av Nederlandse Spoorwegen (NS) i Nederländerna. Före detta användes stoptrein.

Tåg som används som sprintermaterial är Stadsgewestelijk materieel Sgmm, Mat '64 (till september 2016), SLT, flirt, DDZ NID/DDZ.

Det hela började som ett smeknamn för stadsbanan Haag-Zoetermeer bland lokalbefolkningen i Zoetermeer. Begreppet befästes först hos stadsjärnvägen år 2003. Den första materielserien med detta namn sattes i trafik 1974, de var tvåvagnsenheter som sattes in på Zoetermeers stadsbana. I och med att stadsbanan stängdes och byggdes om till spårväg började tågen trafikera normala järnvägslinjer i allt högre utsträckning. Numera syns sällan en ensam SGMm-enhet i ordinarie trafik, de går oftast i femvagnsmultiplar.

År 2007 beställde NS en ny serie lokaltåg från Bombardier respektive Siemens efter att alltför länge ha dragits med överfulla SGMm-tåg. De nya tågen är fyra respektive sex vagnar långa.

En ny beställning, den här gången till spanska CAF, har gjorts på en ny generation lokaltåg ur tillverkarens Civity-serie. Dessa tåg sattes in till tidtabellen i december 2017.

Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

1984 började British Rail Engineering Limited (BREL) utveckla och senare även serietillverka dieseldrivna pendeltåg. De tidiga enheterna hade inga ändövergångar, detta tillkom senare. Några tågsätt har konverterats till mätvagnar.

Supersprinter[redigera | redigera wikitext]

Dieseldrivna lokalmotorvagnar tillverkade av British Leyland, som traditionellt ägnar sig åt tillverkning av bussar.

Express Sprinter[redigera | redigera wikitext]

Dieseldrivna interlokalmotorvagnar tillverkade av BREL vid deras anläggning i Derby (som nu ägs och drivs av Bombardier). Dessa har en högre topphastighet än hos tidigare tåg i serien, 145 km/h jämfört med 121 hos resten.

Belgien[redigera | redigera wikitext]

Dessa lokaltåg konstruerades av La Brugeiose et Nivelles för Belgiska statsjärnvägarna år 1986.

Kalifornien[redigera | redigera wikitext]

En snabbspårväg som körs med dieseldrivna regionaltåg från Siemens Desirofamilj.