Stödstrumporna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stödstrumporna var ett feministiskt nätverk som bildades 1991 och var särskilt aktivt månaderna före riksdagsvalet 1994. I nätverket fanns bland andra journalisten Maria-Pia Boëthius och forskarna Agneta Stark och Ebba Witt-Brattström.

Med parollen "Hela lönen, halva makten", och med ett "hot" om att starta ett särskilt kvinnoparti, lyckades de få andra politiska partier att sätta upp fler kvinnor på sina kandidatlistor, samt satsa mer på kvinnofrågor.

1991-1992[redigera | redigera wikitext]

I riksdagsvalet 1991 minskade andelen kvinnor bland riksdagsledamöterna jämfört med riksdagsvalet 1988. Strax efter valet samlades därför ett tiotal kvinnor hos Maria-Pia Boëthius för att diskutera åtgärder mot detta.[1] Nätverk startades på olika orter och växte snabbt 1992. Syftet var att granska politiska partiers agerande i frågor av intresse för kvinnor och samtidigt utgöra ett stöd för kvinnliga politiker inom alla partier. Boëthius påpekade dock själv att Stödstrumporna hade haft svårt att få med moderater i nätverket.[1] Tidigt förekom också påståenden, bland annat från stockholmspartisten Agneta Dreber, om att nätverken hade en tydlig vänsterprägel och att kvinnor med borgerliga åsikter inte var välkomna på mötena.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]