Stafettkarnevalen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stafettlöpare i Olympiastadion 2006.
Lediga grupper njuter av sommar­vädret. Gräsplanen redo för masstafetten. I bakgrunden huvud­läktaren med hejar­klackarna. Paavo Nurmis stadion i Åbo 2018.

Stafettkarnevalen, som årligen går av stapeln i maj månad på Olympiastadion i Helsingfors, har som förebild världens äldsta och största stafettlöpningstävling, Penn Relays i Philadelphia.

Karnevalens initiativtagare är finlandssvensken Carl-Olaf Homén, som deltog i Penn Relays 1960 där han representerade sitt universitet University of Delaware. Han fascinerades av den unika stämningen och de utmärkta arrangemangen. När han 1961 blev ordförande för Svenska Finlands Skolidrottsförbund tog han initiativ till den första Stafettkarnevalen för Finlands svenska skolor våren 1961 på Djurgårdens sportplan i Helsingfors.

I den första Stafettkarnevalen deltog drygt 600 löpare. Följande år steg antalet deltagare till över 1 000 och det tredje året till över 1 500. Det fjärde året flyttades evenemanget till Olympiastadion, och där har karnevalen hållits sedan dess med undantag av fyra gånger när Gamlakarleby (nuvarande Karleby) och Vasa varit värdstäder, eftersom Olympiastadion varit stängt på grund av renoveringsarbeten.

Deltagarantalet har kontinuerligt stigit, och med sina över 10 000 starter under de senaste åren har Stafettkarnevalen blivit Europas största årliga skolidrottstävling. Sedan några år har man även i Göteborg arrangerat en stafettkarneval efter finlandssvensk förebild.

Utöver löptävlingar hålls även en hejarklackstävling i anslutning till karnevalen.

Stafettkarnevalen utsågs 2008 på Finlands Idrottsgala (Urheilugaala) till den bästa idrottstävlingen i landet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]