Stalingrad (film)

Från Wikipedia
Stalingrad
(Stalingrad)
Stalingrad
Stalingrad
GenreAnti-krigsfilm, drama
RegissörJoseph Vilsmaier
ProducentHanno Huth, Günter Rohrbach
ManusJürgen Büscher
Christoph Fromm
Johannes Heide
Joseph Vilsmaier
OriginalmusikEnjott Schneider
ProduktionsbolagB.A. Produktion
Premiär1993
Speltid132 minuter
LandTyskland Tyskland
SpråkTyska
IMDb SFDb Elonet

Stalingrad är en tysk krigsfilm från 1993 som är regisserad av Joseph Vilsmaier. Filmen skildrar Slaget om Stalingrad sett ur ett tyskt perspektiv.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om en pluton tyska pionjärer under andra världskriget och en ung tysk officer som blir dess nye chef. Förbandet, som i filmens inledning genomför återhämtning i Italien, har hög stridsmoral och omgrupperas till Ryssland. Ombord på tåget får man reda på att man skall till Stalingrad. Soldaterna är övertygade om att det inte kommer att bli några svårigheter att ta staden, men det visar sig snart att så inte blir fallet.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare Roll
Thomas Kretschmann Hans von Witzland
Dominique Horwitz Fritz Reiser
Jochen Nickel Manfred Rohleder 'Rollo'
Sebastian Rudolph Gege
Dana Vávrová Irina
Martin Benrath General Hentz
Sylvester Groth Otto
Karel Hermánek Hauptmann Musk

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen spelades in i ett flertal länder: bland annat i Italien, Tyskland och Ukraina. Filmen hade en budget på 20 miljoner D-mark, vilket gjorde den till den dittills dyraste tyska filmproduktionen någonsin.

Filmen blev ett genombrott för skådespelaren Thomas Kretschmann.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Filmen väckte starka känslor i Tyskland på grund av ämnet den berör. Filmen har också kritiserats av historiker och experter på andra världskriget ertersom den innehåller flera historiska fel, bland annat förekommer ett flertal vapen som antingen inte var uppfunna vid tiden då filmen utspelar sig, eller som inte användes på östfronten. I början av filmen syns flickor i bikini, ett badplagg som inte uppfanns förrän 1946. Det förekommer också sovjetiska stridsvagnar av modellen T-34/85, just denna modell började inte produceras förrän i februari 1944, alltså ett år efter slaget. Men filmen fick i allmänhet mycket god kritik och belönades med flera priser.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]