Bikini

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Bikini (olika betydelser).
Kvinna i bikini
Romersk kvinna i Villa Del Casale med klädsel påminnande om en modern bikini.

Bikini är ett tvådelat badplagg för kvinnor. Tillsammans med baddräkt kan det anses som en av de två huvudtyperna av dambadkläder.

En bikinis överdel har bland annat funktionen att fungera som en bysthållare som stöttar bysten.

Historia och etymologi[redigera | redigera wikitext]

Bikini är inte enbart ett nutida plagg. I Villa Romane del CasaleSicilien finns flera mosaiker från 500-talet f. Kr. med flickor klädda i tvådelad miniatyrdräkt, liknande senare tiders baddräkter. Under 1930-talet lanserades den tvådelade baddräkten, men den fick inget större genombrott, 1937 ansåg man tvådelade "filmstjärneliknande" tvådelade baddräkterna passade främst passade för tonåringar, men även bland dessa blev populariteten liten.[1]

Den amerikanska bildtidningen Life har i numret den 3 juli 1939 en kvinna klädd i tvådelad på omslaget, inuti tidningen finns olika typer av baddräkter, bland annat just tvådelade.

1941 under pågående världskrig lanserades de lastexrynkade tvådelade badräkterna av cellull.[1]

Den moderna bikinin introducerades den 5 juli 1946 av Louis Réard, en före detta bilingenjör som samma år tagit över sin mors affär för damunderkläder. Den första som fotograferades i en bikini var nakendansösen Micheline Bernardini, vilket skedde den 5 juli samma år. Efter att bilden publicerats erhöll hon mer än 50 000 friarbrev. Bikinin blev dock populär först 1956, då Brigitte Bardot fotograferades iklädd en bikini.

Ordet "bikini" syftar på en atoll i Marshallöarna, Bikiniatollen, där USA fem dagar före plaggets lansering 30 juni 1946 genomfört ett kärnvapenprov.[1]

Ursprungligen hade plagget kallats the atom på grund av sin storlek, men döptes om efter att kärnsprängningarna fått omfattande uppmärksamhet. Réard valde namnet eftersom han ansåg att plagget var "ytterst explosionsartat". Prefixet "bi- syftar också på något det är två av, efter latinets bis, två.

Under senare år har bikinin kommit i ett otal utföranden. Exempel inkluderar hipster, tanga, string med mera. En variant av bikinin med större överdel är tankinin, medan varianter som är så små att de bara precis täcker det allra nödvändigaste har kommit att kallas microkini på engelska. När en kvinna badar topless är det i regel underdelen av en bikini som hon bär. Ett exempel är också som kan liknas vid badbyxor med hängslen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Från badskostym til bikini, Marianne Larsson i Fataburen 1988


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]