Statisk elektricitet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppladdad genom friktion

Statisk elektricitet är elektriska laddningar och fält i vila.

Fenomenet statisk elektricitet uppkommer då två föremåls ytor åtskiljs, efter att ha varit i kontakt med varandra. Anledningen är att elektronerna dras med olika kraft till olika material. Uppladdningen blir större när två föremål gnids mot varandra, därför att kontaktytan då ökar.

Ett klassiskt exempel på statisk elektricitet är den som bildas vid kamning av torrt, nytvättat hår. Då fastnar det negativt laddade elektroner på kammen, vilket ger upphov till en laddning i både kammen och håret.

Statisk elektricitet är farlig för många elektronikkomponenter, såsom datorminnen och IC-kretsar. I vissa branscher där man till exempel hanterar drivmedel och sprängämnen är statisk elektricitet ett kritiskt säkerhetsproblem.

Statiska laddningar kan bli ett stort problem vid tillverkning av exempelvis plastprodukter, som plastpåsar, eftersom dessa fastnar i varandra. Problemen kan också vara stora på tryckerier, där ark som blir laddade lätt fastnar överallt.

Inom industrin används avjoniseringsutrustningar och avelektrifieringsutrustningar som motverkar och avleder den statiska elektriciteten / laddningarna.

Statisk elektricitet har en hög spänning men en låg ström så den är inte farlig.

Statisk elektricitet kan också kallas för gnidningselektricitet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]