Statist

Från Wikipedia
Statister.

En statist är en person som medverkar i en liten och ofta stum roll i film, TV eller på teater. En statists främsta uppgift är att ge liv åt bakgrunden på scenen eller i en film.

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Ofta används titeln avancerad statist när rollbesättare söker efter statister med en eller flera repliker för att komma runt de kollektivavtal[1] som Teaterförbundet har gjort med film-, reklam- och tv-bolagen. Arbete med att ta bort benämningen pågår av Teaterförbundet och intresseorganisationerna Artisternas riksdag och Statistföreningen. Den drivande kraften från Teaterförbundet är Anita Molander.[2]

Statister får anvisningar av regiassistenten eller statistansvarig. Det är sällan som regissören lägger sig i detta, då han eller hon fokuserar på skådespelarnas spel och dialog.

Vem som helst kan bli statist och för att bli det kan man ta kontakt med en rollbesättare, eller långt vanligare: registrera sig på en statistsajt där produktionsbolag annonserar efter och söker statister. Rollbesättarna är alltid i behov av nya utseenden i alla åldrar. Till vissa produktioner söker man dock erfarna statister, i mindre scener med skådespelare till exempel. Allt fler reklambyråer använder sig av statister istället för skådespelare.

En statist får statistarvode (gage) för sin medverkan. Arvodet varierar väldigt mycket mellan olika slags produktioner och produktionsbolag. När reklambyråer använder sig av statister kan gaget ibland vara jämförbart med det som mindre kända skådespelare får.

Filmen "Gandhi" är den film som har gjorts med flest statister. De allra flesta var med i begravningsscenen.

Källor[redigera | redigera wikitext]