Statistikcentralen

Från Wikipedia

Statistikcentralen (finska: Tilastokeskus) är ett statligt finskt verk, grundat 1865, med uppgift att samla in och tillhandahålla officiell statistik berörande främst Finland. Statistikcentralen har sitt ursprung i svenska Kungliga Tabellverket, liksom sin svenska motsvarighet Statistiska centralbyrån (SCB).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Statistikcentralens rötter går tillbaka till 1700-talets mitt till det år 1748 grundade svenska tabellverket, och redan nästa år (1749) utarbetades den första finska befolkningsstatistiken. Befolkningsstatistiken i Finland och Sverige är världens äldsta kontinuerligt publicerade statistik.

Statistikcentralens egen förvaltning inleddes 4 oktober 1865 med inrättandet av ett tillfälligt statistikkontor. Det omvandlades till ett permanent kontor den 28 juni 1870. De första åren var byråns främsta uppgift att samla in data, men beordrades sedermera att utarbeta och offentliggöra tillhandahållandet av andra ämnen, t.ex. statistiska undersökningar. En betydande milstolpe var publikationen av 1879 års Statistisk årsbok för Finland, som samlar de viktigaste statistiken för samma år.

Generaldirektörer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Finska wikipedias artikel Tilastokeskus.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]