Stefanskolan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ängby Bio är idag Stefanskolan

Stefanskolan[1] är en kristen konfessionell friskola i Stockholm. Stefanskolan är en del av Petrusgruppen, en grupp med skolor, där även Johan Movingers gymnasium i Solna ingår.

Skolan är medlem i Kristna Friskolerådet[2] Friskolornas riksförbund och Idéburna skolors riksförbund[3]

Friskolornas riksförbund hävdar att "konfessionella skolor är ofta studieresultatsmässigt ett bättre alternativ än den närliggande kommunala skolan"

Skolan grundades 1979 som pionjärverksamhet inom den kristna friskolevärlden[4] och har år 2021 ökat till ca 100 barn.

Stefanskolan vilar på evangelikal grund med rötter i Lausannedeklarationen.

Skolchef och rektor är Timoteus Lind, som flitigt debatterar existensen för Stefanskolan och friskolor i radio,[5] i dagstidningar [6] och i TV

Lokaler av riksintresse[redigera | redigera wikitext]

Stefanskolan ligger i Norra Ängby, Bromma i västra Stockholm i de lokaler som tidigare kallades Brommaskolan, byggd 1936, där Ängby-bio[7] fanns på 1936-1952. Det går fortfarande att se tydliga spår i arkitekturen efter biografen, där maskinrum och transportkorridor nu gjorts om till lektionssalar och själva biografen är gymnastiksal. Huset hade då även ett konditori. Biografen lades ned 1952 och lokalerna övertogs av Filadelfiaförsamlingen. Lokalerna faller under de regler som gäller för kulturmiljövård och renoveras varsamt i enlighet med gällande regler.

Skolan hade före det sina lokaler i Kristinebergsskolan

Referenser[redigera | redigera wikitext]