HSS Stena Carisma

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Stena Carisma)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flag of Sweden.svg HSS Stena Carisma[1]
HSS Stena Carisma lämnar Fredrikshamn.
HSS Stena Carisma lämnar Fredrikshamn.
Allmänt
TypHöghastighetsfärja
SysterfartygHSS 900
RegistreringshamnGöteborg
FartområdeGöteborg - Fredrikshamn
Historik
ByggnadsvarvWestamarin A/S, Kristiansand, Norge
Levereradjuni 1997
Tekniska data
Längd88,00 m
Bredd30,00 m
Djupgående3,90 m
Deplacement8 631 BRT
Maskintvå ABB Stal GT-35 gasturbiner
34 000 kW
Hjälpmaskin4 stycken Mercedes diesel-motorer
Marschfart40,0 knop
Passagerare900
Hytter0
Fordon210 bilar

HSS Stena Carisma är en snabbgående färja av katamarantyp, ägd av Stena Line. Hon trafikerade rutten Göteborg-Fredrikshamn. Idag är hon mer känd som Stena Line Express, eftersom tiden att ta sig över är betydligt mindre än med de andra färjorna. Carisma framdrivs av två vattenjetstrålar, som skapas av två turbiner (en i varje skrov). Jetstrålarna sprutar (vid maxfart) ut cirka 30 kubikmeter vatten per sekund och sida.

Gasturbinerna som driver fartyget konsumerar cirka 30 kubikmeter olja på en resa tur-och-retur till Göteborg-Fredrikshamn och suger vardera i sig cirka 90 kubikmeter luft per sekund. Höga oljepriser har slagit hårt mot sjöfarten och särskilt mot höghastighetsfärjor som Carisma. Därför trafikerades rutten Göteborg-Fredrikshamn endast under högsäsong (mitten av maj till slutet av augusti).

Anledningen till att Carisma kan nå dessa höga farter är att hela båten är byggd i aluminium och "skalad" på saker som inte är vitala för rutten. Ett exempel är att båten har sina separatorer (oljerenare) på kaj istället för på båten. Därmed blir båten av med onödig vikt.

Stena Line har dock inte använt expressfärjan sedan sommaren 2013 och den har sedan dess legat vid kaj i centrala Göteborg.[2] Det finns dock planer på att åter ta den i drift någon gång i framtiden.

Ombord finns ett café, en bar, en restaurang, ett lekrum, en taxfree-shop, ett casino, vilstolar, en lounge, soldäck och en informationsdisk.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]