Stenarna skola ropa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För filmen, se A Judgement in Stone (film).
Stenarna skola ropa
Författare Ruth Rendell
Originaltitel A Judgement in Stone
Originalspråk Engelska
Översättare Nils Larsson
Land Storbritannien Storbritannien
Genre Deckare
Förlag Hutchinson
Utgivningsår 2 maj 1977
Antal sidor 191 (första utgåvan)

Stenarna skola ropa (A Judgement in Stone) är en roman från 1977 av den brittiska författaren Ruth Rendell, och anses vara ett av hennes främsta verk. Berömda är också inledningsorden: "Eunice Parchman killed the Coverdale family because she could not read or write". Romanen brukar räknas som en social beskrivning av klasskillnaderna i Storbritannien.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Eunice anställs som hembiträde i familj med fyra personer. Att hon inte kan läsa håller hon hemligt. Vad hennes arbetsgivare inte vet är att hon redan mördat fadern som hon tagit hand om, och förfalskat sina intyg. Hon missförstår alla arbetsgivarens vänlighetshandlingar, och stjäl deras pistoler. Med hjälp av en annan socialt utslagen person mördar hon hela familjen. Men eftersom Eunice inte kan läsa lyckas hon inte känna igen och avlägsna en skriven ledtråd. Slutligen upptäcks att ett av offren spelat in skotten på bandspelaren. Eunice åker fast, och hon skäms då det under rättegången avslöjas att hon inte kan läsa.

Film, TV och teater[redigera | redigera wikitext]

Romanen har filmatiserats två gånger: The Housekeeper med Rita Tushingham som hembiträdet, och Ceremonin, regisserad av Claude Chabrol, med Sandrine Bonnaire som hembiträde. Författaren har sagt att Chabrols version är en av få filmatiseringar av hennes verk som hon själv är nöjd med.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Släppdetaljer[redigera | redigera wikitext]