Stenhuset på Saltängen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stenhuset på Saltängen i Norrköping

Stenhuset på Saltängen är en kulturminnesskyddad byggnad i Norrköping.

Louis de Geer uppförde 1627-1630 och 1642-1646 ett palats i holländskt tegel av gul sandsten vid Motala ström i Norrköping, vid nuvarande Saltängsgatan. Detta blev stadens mest praktfulla privathus. Förutom huvudbyggnaden uppfördes flyglar, stall och ekonomibyggnader samt en brukshandel. Det fanns också en trädgård med ett orangeri.

Huset brandhärjades 1711. Det nuvarande huset uppfördes 1784 av byggmästaren Johan Fredric Fehmer i timmer med reveterade fasader. Det gamla husets murade källarvåning ingår dock i det nyare huset.

År 1920 tillkom husets takkupor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]