Stihl

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stihlmotorsåg i bruk.

Andreas Stihl AG & CO. KG är ett tyskt företag som tillverkar motorsågar. Det har sitt huvudkontor i Waiblingen i Schwaben i Tyskland

Historik[redigera | redigera wikitext]

Stihl grundades i Cannstatt utanför Stuttgart 1926 av Andreas Stihl. Den första kedjesågen med elektrisk motor tillverkades. 1929 lanserades Typ A, den första motordrivna motorsågen från bolaget. 1931 exporterades de första motorsågarna till Amerika och Ryssland Firman Defries i Milano blir Stihls första internationella återförsäljare 1932.[1]

Efter andra världskriget utvecklade företaget lättare enmansmotorsågar med en stor framgång i modellen Contra som kom lanserades 1959. Bolaget fick nu stora försäljningsframgångar och uppnådde 1971 en årsproduktion på 340 000 enheter och var därmed världens största motorsågsproducent.

Viking är från början ett österrikiskt företag som producerar motordrivna trädgårdsmaskiner för olika ändamål. Sedan 1992 ingår företaget i Stihl-gruppen. År 1997 hade Stihl-gruppen mer än 5 600 anställda och Stihl är det mest sålda motorsågsmärket i världen med ett distributionsnät med mer än 30 000 återförsäljare i över 140 länder.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Stihl har sedan 1987 ett dotterbolag i Sverige som distribuerar Stihls och Vikings produkter i Sverige, Norge och Danmark.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • 1983 – Stihl tilldelades Tyska marknadsföringspriset av det tyska marknadsföringsrådet.
  • 1985 – Stihl mottog det tyska logistik-priset från det federala logistikrådet för sin logistikorganisation.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.stihl.se/historia.aspx

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]