Stockholms gatunamn

Från Wikipedia
För allmän information om gatunamn i Stockholm, se "Gatunamn i Stockholm".
Stockholms gatunamn
FörfattarePer Anders Fogelström och Nils-Gustaf Stahre
LandSverige
Språksvenska
GenreStockholmiana
Utgivningsdatum1983
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Stockholms gatunamn är en bok som beskriver bakgrunden till namnen på alla gator och torg samt stadsdelarna i Stockholms kommun. Den ingår som nummer 50 i serien Stockholmsmonografier som utges av staden.

Boken är författad av Nils-Gustaf Stahre och Per Anders Fogelström (första och andra upplagan) samt Jonas Ferenius och Gunnar Lundqvist (andra upplagan), och även om tre av dessa fyra hade avlidit när den senaste (tredje) upplagan gavs ut 2005 står de alla fortfarande formellt som bokens huvudförfattare. Ansvarig för bearbetning till den tredje upplagan var Staffan Nyström och medverkande skribenter i tredje upplagan är också Börje Westlund, Lars Wikström, Göran Sidenbladh, Lars Cleve och Carl Magnus Rosell.

Den första utgåvan utgavs 1983 med 1982 som formellt tryckår. En uppdaterad men förkortad version som endast omfattade innerstaden och inte innehöll någon notapparat gavs 1986–1987 ut på Liber/Allmänna förlaget under namnet Stockholms gatunamn: innerstaden. En fullständig andra upplaga, reviderad och aktualiserad, utgavs 1992. Tredje upplagan utkom 2005 och redovisar förhållandena vid utgången av 2004.

Den senaste upplagan beskriver bakgrunden till namnet på 4 660 gator och allmänna platser i stadens 117 stadsdelar. Även äldre namn behandlas, dock för det mesta bara om de finns kvar under annat namn i nutiden.

Upplagor[redigera | redigera wikitext]