Stora Harrie kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stora Harrie kyrka
Kyrka
Stora Harrie kyrka i september 2015
Stora Harrie kyrka i september 2015
Land Sverige Sverige
Län Skåne län
Ort Stora Harrie
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Lunds stift
Församling Kävlinge församling
Koordinater 55°48′17″N 13°9′15″Ö / 55.80472°N 13.15417°Ö / 55.80472; 13.15417
Invigd omkring 1200
Bebyggelse-
registret
21300000003831

Stora Harrie kyrka är en kyrkobyggnad i Stora Harrie. Den är församlingskyrka i Kävlinge församling i Lunds stift. Nuvarande kyrkobyggnad, hållen i rundbågsstil och av tuktad gråsten, invigdes söndagen 7 november 1852 av Prosten Ericsson. Den kostade 16 000 Rdl i dåvarande myntenhet.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkobyggnaden uppfördes någon gång runt år 1200. Ett kyrktorn byggdes till troligen på 1400-talet. Kyrkans nuvarande gestalt präglas av sin upphovsman, professorn Carl Georg Brunius. Den restaurering av den gamla medeltida kyrkan som Brunius genomförde 1851-52, var så kraftig och genomgripande, att man nästan kan tala om en nybyggnation. [1] Av den medeltida helgedomen behölls endast större delen av tornet vilket påbyggdes med en tvådelad ljudöppning på varje sida samt förändrades på insidan. I den södra långhusväggen finns ett runstensfragment från vikingatiden inmurad. I vapenhuset finns fragment av medeltida kalkmålningar.

I tornet har kyrkan två klockor. Den större åt väster och den mindre åt öster. På den sida som är vänd åt norr har båda klockorna följande text: "Då Oscar II var Sveriges och Norges konung,Axel Gustav Adlercreutz landshövding i Malmöhus län, Vilhelm Flensburg biskop över Lund stift, Gustaf Adolf Wigner Stora Harrie församlings kyrkoherde samt Nils Månsson och Per Wilsson kyrkovärdar blev denna klocka gjuten i Stockholm av K G Bergholtz." På södra sidan har storklockan följande text: "Hör Gud ännu sin nåd Dig bjuder se, templets portar öppnar sig. Kanske härnäst, när klockan ljuder. Upplåtes gravens port för Dig. Du går ej mer i Herrans hus. Ditt rum beretts i jordens grus." På södra sidan har lillklockan följande text: "När jag kallar hör mitt ljud kom till kyrkan bed Din Gud att Du rätt hans ord må höra som Din själ kan salig göra."

Runstenen DR 324, Stora Harriestenen, sitter inmurad i kyrkan.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

  • Altartavlan är målad av Einar Forseth och är signerad med årtalet 1939. Den har motiv från Kristi uppståndelse. Tavlan är flyttad från koret och ut ur kyrkan. Den finns nu uppsatt i bårhuset. Koret har erhållit ett förgyllt kors.
  • Ett triumfkrucifix från slutet av 1400-talet finns bevarat.

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Huvudverk I Svällverk II Pedal Koppel
Borduna 16´ B/D Gedakt 8' Bihängd I/P
Principal 8´ Fugara 8' II/P
Gedackt 8´ B/D Flöjt 4' II/I
Salicional 8' Spetsflöjt 2'
VCiola 8' Crescendosvällare
Oktava 4'
Oktava 2'
Mixtur 4 chor

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]