Stormarknad

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En stormarknad i Portland, Oregon.

Med stormarknad avses ofta stora dagligvarubutiker som har ett mycket brett sortiment, allt samlat under ett tak. Varorna säljs med lägre marginal jämfört med mindre butiker, men i affärsmodellen ingår att den lägre marginalen ska täckas av höga volymer och hög omsättningshastighet av stora delar av sortimentet. Kunden kan därför inte förvänta sig samma höga personliga servicegrad som i en mindre, manuellt betjänad butik. Det breda sortimentet i en väl planerad stormarknad ska kunna tillfredsställa en veckovis storhandlande kund.

Eftersom stormarknader per definition tar upp mycket yta (en typisk amerikansk Wal-Mart Supercenter är på 14 000 m², en fransk Carrefour-marknad 19 000 m² och en svensk ICA Maxi-butik kring 10 000 m²), är de ofta förlagda som externetableringar i förorter och vid köpcentrum, lätt tillgängliga för bilburna kunder genom att de ofta ligger vid någon genomfartsled. Till stormarknaden hör ofta en generöst tilltagen parkering för att bilburna kunder lätt ska kunna parkera.

Kedjor i Europa[redigera | redigera wikitext]

Bland kända stormarknadskedjor i Europa kan nämnas: Auchan, Bon Prix, Carrefour, Casino, Cora, Géant, Globus, Intermarché, famila, Leclerc, Marktkauf, Ratio, Interspar, Mammouth, real, Tesco, toom och Asda/Wal-Mart.

I Sverige finns främst ICA Maxi Stormarknad och Coop Butiker & Stormarknader. Den tidigare kedjan B&W (bildad genom sammanslagning av Bra stormarknad och Wessels) togs över 1992 av Kooperativa Förbundet.

I Finland finns främst K-Citymarket som ägs av Kesko och Prisma som ägs av S-gruppen.

Latinamerika[redigera | redigera wikitext]

Argentina har Coto och Disco, Mexiko har Ley och La Soriana, och Puerto Rico har Amigo, COOP Puerto Rico och Pueblo, som alla är välkända stormarknadskedjor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]