Stout

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stout.
Guinness är stout.

Stout är en mörk, nästan svart överjäst öltyp som är vanlig i Storbritannien och på Irland. Kännetecknande är att en förhållandevis stor mängd rostad malt, samt rostat omältat korn, används i bryggprocessen, därav den mörka färgen. Öltypen kommer ursprungligen från Irland och bryggeriet Guinness som från början kallade sitt öl stout-porter. Numera brukar man benämna den irländska varianten Irish stout eller dry stout för att skilja den från den brittiska varianten som ofta är sötare. Irish stout har en viss del omältat rostat korn som gör ölet mindre sött än dess närbesläktade öltyp, porter.

Bland stout kan man finna olika undertyper:

  • Irish stout eller Dry stout, till exempel Guinness, Murphy's och Beamish med en alkoholhalt på ca 4 %.
  • Imperial stout, en alkoholstark variant ursprungligen från London, tillverkad för export bl.a. till tsaren i Ryssland, till exempel Samuel Smith's Imperial Stout. Denna öltyp blev förebild för den svenska, danska, polska, finska, baltiska och ryska portern.
  • Milk Stout eller Sweet stout, med tillsatt laktos.

Under 1990-talet har tillverkarna utvecklat kvävgaspatroner, som har gjort det möjligt att sälja stout på aluminiumburk och flaska med det rätta skummet.

Imperial Stout passar utmärkt till choklad, liksom porter. Den torrare och mer brända "Irish stoute" är lämpligast att dricka på egen hand. Ett exempel på att stout passar till choklad, är att det har kommit lite speciella ölsorter av typen stout, där vissa bryggerier inte nöjde sig med att stouten passade till chokladen utan man ville också ha med choklad-smaken i ölet. En stout av denna speciella typ är Young Double Chocolate Stout.

Se även[redigera | redigera wikitext]