Studentorkesterfestivalen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Studentorkesterfestivalen
Kortegen på SOF 2007-05-19.JPG
Orkestern Alte Kamereren i kortegen på Studentorkesterfestivalen 2007
TidpunktMaj
PlatsSverige Sverige
Aktiva år1973-

Studentorkesterfestivalen är en musikfestival för högskole- och universitetsstudenter och genomförs en helg i maj varje år. Jämna år i Uppsala och udda i Linköping (och Norrköping). Den första festivalen i Linköping hölls 1973 och ett par år senare kom Uppsala med i bilden.

Studentorkesterfestivalen förkortas SOF när den hålls i Linköping, och STORK när den hålls i Uppsala.

Studentorkesterfestivalerna anordnas på uppdrag av Riks-SMASK, Sveriges Musicerande Akademikers Samarbetande Kårorkestrar. Riks-SMASK:s maskot är Tutputte, en vit huvudfoting med studentmössa som spelar på en helikon (en form av tuba). Tutputte är en karakteristisk symbol för just studentorkesterfestivalerna, och förekommer flitigt på allt material som hör festivalerna till.

Varje år är uppemot fyrtio svenska och utländska studentorkestrar med och spelar under festivalen. Under lördagen går en kortege genom centrala staden vilket brukar dra mycket stor publik.

SOF[redigera | redigera wikitext]

Udda årtal hålls Studentorkesterfestivalen ("SOF") i Linköping. Arrangör är studentorganisationen SOF, som är en underorganisation till studentkåren LinTek. "SOF" kan alltså både syfta på festivalen i sig och organisationen som anordnar festivalen.

Upplägg[redigera | redigera wikitext]

SOF går av stapeln onsdag eller torsdag – söndag någon vecka i mitten av maj udda år.
Under onsdagen de år som onsdagen ingår i festivalen brukar en fest för enbart orkestrarna och funktionärer hållas på kårhuset Kårallen på Campus Valla. Under torsdagen inleds de ordinarie festligheterna men oftast med spelningar på bara en andel av scenerna eftersom många orkestrar kommer först på fredagen. Under fredagen hålls ett antal stadsspelningar i Linköping (och på senare tid även i Norrköping), vilket innebär att ett antal platser i staden agerar scen åt orkestrarna, som avlöser varandra.
Under lördagen hålls stadsspelningar under förmiddagen. På eftermiddagen går SOF-kortegen genom Linköping.
Under söndagen hålls familjespelningen i trädgårdsföreningen.

Kortegen[redigera | redigera wikitext]

Inför SOF bygger studenter ett stort antal kortegebidrag, i syfte att visa upp sig, belysa någon speciell händelse eller helt enkelt bara underhålla kortegeåskådarna. Bidragen består ofta av en öppen lastbil med något speciellt bygge på, eller något speciellt bygge som bärs fram av studenterna som ansvarar för bidraget. Traditionellt har bidragen haft mer satirisk eller parodisk karaktär för att med tiden bli allt mindre satiriska och mer inriktade på humor och att visa upp den studentikosa festkulturen.

Längst fram i kortegen går per tradition arrangörerna av tidigare studentorkesterfestivaler. Efter dessa kommer en orkester, ett bidrag, en orkester, ett bidrag och så vidare.

Festivalområdet[redigera | redigera wikitext]

Festivalområdet upptog fram till och med 2009 Folkets Park i Linköping, 2011 hölls festivalen istället på Campus Valla. Hela festivalområdet har per tradition ett enda serveringstillstånd som täcker in hela det inhägnade området, och det finns ett stort antal barer på området.

Inne på området finns 5–10 scener, och på dessa spelas det flitigt på kvällarna/nätterna (främst fredagen och lördagen), området brukar vara öppet till 3 och spelningar brukar pågå fram till den sista halvtimmen. Under lördagen går Conserto Grosso av stapeln på den största scenen. Under 1530 minuter var avlöser orkester efter orkester varandra.

Biljetter[redigera | redigera wikitext]

Man måste vara student för att få köpa biljett. Undantaget är Linköpings universitets alumner som har möjlighet att köpa förköpsbiljetter via alumniföreningen.

Trots det stora antalet biljetter, räcker biljetterna inte till och biljettsläppen karakteriseras av långa köer. När helhelgsbiljetterna släpps, kan kön börja upp till två dygn före släppet.[specificera källa]

De som ställer upp och jobbar i samband med festivalen – "funkisarna" – erbjuds ofta förköp på biljetterna, d.v.s. det finns en reserverad biljett per funkis, som funkisen inte behöver köa för. Efter helhelgsbiljettsläppet är det många biljettlösa som anmäler sig som funkisar bara för att få köpa dessa reserverade biljetter.

Byggområdet[redigera | redigera wikitext]

Kortegebidragen byggs på en parkering vid Campus Valla i Linköping.

Per tradition så skall byggområdet invigas två veckor före SOF, och på invigningen presenteras årets "bygglåt". Denna skall vara trallvänlig, helst från 80-talet eller äldre, på svenska och inte för populär. Låten väljs av generalen i samråd med en av LiTHe Blås mer berömda gamlingar.

Byggområdet är öppet från morgon till sen kväll alla dagar i veckan fram tills kortegen går av stapeln. De som är ansvariga för byggområdet ser till att där finns virke och material till alla; att det inte blir för stökigt m.m. Så länge området är öppet, säljs det hamburgare/kaffe/lättöl, och hela tiden spelas bygglåten, om och om igen i en slinga.

Byggområdet ligger precis bredvid märkesbacken, en backe där 10-tusentals studenter cyklar dagligen och där de flesta studentföreningar på LiU, åtminstone de vid Campus Valla, har sin logga målad på asfalten. Byggområdet, hamburgarna och framför allt bygglåten (som alla blir väldigt trötta på mycket snart) sätter en speciell prägel på veckorna före SOF för de lokala studenterna.

Bygglåtar genom tiderna[redigera | redigera wikitext]

 • 1986 – Gulle Dej – Siw Malmkvist
 • 1987 – Tunna skivor – Siw Malmkvist
 • 1989 – Jag har aldrig blivit kysst – Lena Conradson
 • 1991 – Hurra För Pappa Med Gottaffären – Anita Berggren
 • 1993 – Tuff tuff tåget – Flamingokvintetten
 • 1995 – Sampo och Lajla – Sten & Stanley
 • 1997 – Balla Singoalla – Paul Paljett
 • 1999 – Min Jojo – Jigs
 • 2001 – Mustaschen – Jan Öjlers
 • 2003 – Hej Schweiz – Sten Carlsson och salta mandlar
 • 2005 – Doktor E. Munk – Lennart Grahn & Nya Shanes
 • 2007 – Leksaksbilen – Clas Edmark
 • 2009 – Kapellskär – Eddie Cesons med sångaren Lasse Callmyr
 • 2011 – Koo Koo Loo – Kenneth Staag
 • 2013 – Hilly Billy ding dong tuff tuff – Lena Conradson
 • 2015 – De é så kul – Trio me' Bumba
 • 2017 – Ding-Ding – Ann-Louise Hanson

Följande låtar sägs ha varit bygglåtar men det är okänt under vilka år.

 •  ???? – Mugge bigge tuff tuff – Sune Mangs
 •  ???? – Rymdraket – Martin eller Mauro Scocco
 •  ???? – Skona mitt hjärta – Anna Lena Lövgren
 • 1982 – Ösa sand – Flamingo kvintetten
 •  ???? -- Mamma är Lik Sin Mamma -- Siw Malmkvist

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Det är Linköpings teknologers studentkår (LinTek) som på uppdrag av Riks-SMASK ordnar SOF genom organisationen SOF. SOF arvoderar en general och en kassör som är ytterst ansvariga för festivalen.

Generalen rekryterar en kommitté (ca 15 personer), där alla i kommittén har ett ansvarsområde (kortege, IT, säkerhet, personal etc.)

Många av ansvarsområdena har en egen grupp av så kallade puttar, som leds av någon eller några från kommittén (totalt 0–-50 puttar). Inom stora ansvarsområden har ofta puttarna olika delansvarsområden. Till exempel under ansvarsområdet "Område", som ansvarar för festivalområdet, finns delansvarsområdena El/Scen, Transport m.fl, med någon eller några puttar per del.

För att driva hela festivalen finns även ett stort antal funkisar, som ofta får ett relativt litet ansvar. Till exempel finns orkesterfunkisar, vars uppgift är att hålla reda på en orkester och se till att den trivs och hittar till sina stadsspelningar och sovplatser m.m, eller byggfunkis, som har något ansvar på byggområdet där kortegebidragen byggs (till exempel sälja hamburgare).

STORK[redigera | redigera wikitext]

Jämna årtal hålls Studenorkesterfestivalen ("STORK") i Uppsala.

Upplägget är ungefär detsamma som SOF, men istället för ett stort festivalområde med flera scener så håller man till i nationernas lokaler. STORK inleds vanligen fredag kväll med spelningar på medverkande nationer. Under lördagens dag är det stadsspelningar runt om i staden och en kortege som antingen har slutat i Stadsparken, eller Ekonomikumparken, där Concerto grosso äger rum. Stadsspelningarna och konserterna i Parksnäckan är öppna för alla som vill komma och lyssna. Under kvällen återupptas konserterna på nationerna dit det behövs kår- eller gästleg. Under söndag förmiddag avslutas festivalen med familjekonsert dit alla är välkomna.

Organisationsbilden har varit varierande, med en separat förening eller Riks-SMASK som huvudarrangör i samarbete med olika studentnationer i Uppsala, eller tidigare med Kuratorskonventet som huvudarrangör.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Studentorkesterfestivalen startades första gången 1973, då i Linköping, eftersom Linköping var en geografiskt strategisk plats. Detta blev en succé, och åren därpå fortsatte SOF att arrangeras (i Linköping). Efter ett tag orkade dock inte LinTek driva SOF varje år, och Uppsala tog 1977 på sig rollen och arrangerade STORK. Efter det blev festivalen vartannat år i Linköping och vartannat i Uppsala.[1] 1986–1987 anordnades festivalen två år i rad i Linköping, varefter vartannat år-systemet fortsatte. 2004 anordnades STORK inte av ekonomiska skäl. Istället arrangerade Riks-SMASKs styrelse, med kort varsel, SORK – Studentorkesterkryssningen – på Ms Kårallen, kårhuset på Campus Valla i Linköping. SORK blev mer som en medelstor fest än en hel festival. Året därpå blev det SOF igen. 2010 hölls inte festivalen i maj som brukligt är, utan den 1-3 oktober, då lokalsituationen såg bättre ut..

De studentmusiker som varit på 10 studentorkesterfestivaler på raken får en 10-årsmedalj av äkta silver med ingraverat namn att pryda sin orkesteruniform med.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Riks-SMASK - Välkommen!”. Risk-SMASK . http://www.rikssmask.se/festival.php. Läst 24 mars 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]