Subaru Legacy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Subaru Legacy kombi.
Subaru Legacy 2.5GT.
Subaru Legacy kombi.

Subaru Legacy är en bil i övre mellanklassen, Subaru Legacy har ersatts av: Subaru Levorg[1]. Bil Det är en bil som finns i sedan- eller kombiutförande med boxermotor och alltid har så kallad 'Symmetrical All wheel drive', vilket är Subarus namn på sin fyrhjulsdrift. Det finns också en variant kallad Outback, som är en förhöjd variant av Legacy kombi.

Legacy är som modell inte anpassad för off-roadkörning, vilket syskonet Subaru Outback är.

Den senaste generationen av modellen kom 2004. Då fanns det en 2 liters version med 137 hk, en 2,5 liters med 165 hk och en 3 liters sexcylindrig variant kallad 3.0 Spec B. med 245 hk.

Modellen fick en lättare ansiktslyftning 2006, och också en uppdaterad utrustningslista, och kom till Sverige som 2007 års modell.

Motoralternativen är i dagsläget (2011) 2,0 (137 hk), 2.5 liter (165 hk), 2.5 liter (265 hk) samt 2.0 liter dieselmotor (150hk)[2]

Gemensamt för alla legacymodeller är låg tyngdpunkt, i och med boxermotorn, och sportigt uppträdande.

Med elektronisk styrning av växellåda och gasspjäll har Subaru också fått ned bränsleförbrukningen på den senaste generationen av Legacy (2004-). Automat- eller manuell växellåda spelar ur den aspekten i princip ingen roll längre, deklarerad bränsleförbrukning är t.o.m. lägre med den automatväxlade varianten, även om tester indikerar att i praktiken brukar man ligga på ungefär samma förbrukning för blandad körning.

De större motorerna på de senare modellerna har också en s.k. SI-drive, vilket kort sagt är en väljare för olika lägen i växellådan. Med SI-drive satt på economic mode så sparar man upp till 10% bränsle, men med Sport, eller Sport sharp får man istället ett betydligt rappare och sportigare uppträdande. Testare har kommenterat att det känns som att byta ned sig en storlek i motor med hjälp av SI-drivens ekonomiläge.

Subaru Legacy är ersättaren till Subaru Leone

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ajöss Legacy – God dag Levorg” (på sv). Vi Bilägare. http://www.vibilagare.se/nyheter/ajoss-legacy-god-dag-levorg. Läst 10 februari 2017. 
  2. ^ ”Informationssida Subaru Legacy” (på sv). Subaru. http://www.subaru.se/tillbehor-aldre-modeller/legacy/. Läst 10 februari 2017.