Hoppa till innehållet

Svartryssland

Från Wikipedia

Svartryssland eller Svartrutenien är ett historiskt landskap motsvarande nordvästra delen av nuvarande Belarus, regionen omkring Navahradak vid den övre delen av floden Njemen. Andra större städer i området är Hrodna (Grodno), Slonim, Vaŭkavysk (Volkovysk), Lida, och Njasvizj.

Från 1239 kontrollerades området huvudsakligen av storfursten Mindaugas av Litauen. Åren 1239–1248 var de år då de litauiska attackerna var vanligast förekommande, vilket berodde på de ryska furstendömenas svaghet efter tartarernas anfall. Från och med slutet av 1200-talet kom Svartryssland att, tillsammans med Samogitien och de litauiska högländerna, bilda kärnområdet i storfurstendömet Litauen.

Namnsammansättningen med en färg användes först i västeuropeiska källor omkring 1360, men då om området Rödrutenien (Galizien)[1] i Polen och Ukraina.

På de flesta språk används en namnsammansättning där ett led bygger på det slaviska Rus eller latinets Rutenia, som både betecknar det medeltida Kievrus (Kievriket). Exempel är vitryska "Чорная Русь", latinets "Ruthenia Nigra" och engelskans "Black Ruthenia" eller "Black Rus'".[2] Det svenska namnet Svartryssland har sitt ursprung i det att svenskan traditionellt inte haft olika benämningar för de östslaviska namnen "Rus" och "Rossija". Jämför den vitryska kritiken mot det svenska namnet "Vitryssland", som lider av samma problem.[3]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ Koestler, Arthur (1977) (på engelska). The Thirteenth Tribe: the Khazar Empire and its Heritage. Picador ([New ed.]). London: Pan Books. Libris 11641375. ISBN 0-330-25069-8 
  2. ^ Wikidata om Black Ruthenia (Q657484)
  3. ^ Sveriges Riksdag, Maria Nilsson, Användandet av namnet Belarus

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]