Svavelvinter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svavelvinter
FulltitelSvavelvinter - Ereb Altor vol. II
FörkortningSV
KampanjvärldEreb Altor
Utgivning1987
TypKampanjmodul, äventyr
SystemDrakar och Demoner
SpråkSvenska
KonstruktionErik Granström
IllustrationerStefan Kayat
Grafisk formStefan Thulin
OmslagSteven Hägg
KartorAnn-Sophie Qvarnström
ProduktionKlas Berndal
FormatBox med två häften (G5, 84 resp. 32 sidor) samt karta i fyrfärg (A3)
RedigeringAnders Blixt, Olle Sahlin
FörlagÄventyrsspel (Target Games)
TryckTryckproduktion, Västerås

Svavelvinter, den första delen i Erik Granströms "Konfluxsvit", var en kampanjmodul med fyra deläventyr till Drakar och Demoner, publicerad 1987. Modulen beskriver den arktiska ön Marjura, befolkad av religiösa fritänkare, gruvarbetare samt i staden Arhem en liten garnison från Trakorien som kontrollerar den lönsamma svavelutvinningen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

De fyra deläventyren är "Kmordadruidernas tempel", "Cruris gravar", "Kvicksilvergruvan" och "Järntornet". Tanken är att rollpersonerna ska anlända till Arhem, snappa upp rykten om vad som sker på Marjura och sedan ge sig ut på äventyr. De fyra deläventyren är relativt fristående scenarier som kan spelledas i valfri ordning. Äventyret är därigenom icke-linjärt vilket dock ställer större krav på spelledaren än ett hårdare styrt äventyr.

Kmordadruidernas tempel[redigera | redigera wikitext]

På ett ur polarisen uppstickande berg ligger Kmordatemplet där druider dyrkar naturen och kölden, "Kmorda". Kmordadruiderna har också ett kapell i Arhem. Föreståndarinnan i Arhem börjar emellertid bli orolig över vad som kan ha hänt bröderna och systrarna i templet eftersom hon inte har hört av dem på länge.

Cruris gravar[redigera | redigera wikitext]

På Marjuras nordvästra kust påstås att det finns gravar efter ett fallet rike. Gravplundrare tror att där finns guld och rikedomar och Marjuras urbefolkning kvurerna tror att någonstans i gravarna finns ett mäktigt vapen som kan befria Marjura från ondskan.

Kvicksilvergruvan[redigera | redigera wikitext]

Några mil sydost om Arhem ligger en kvicksilvergruva där draken Blatifagus slagit sig ned. Den trakoriska garnisonen håller draken med mat så länge den håller sig lugn och på ståthållarens order får draken inte störas. Dvärgarna som drev gruvan är emellertid beredda att betala 50 guldmynt per tunna kvicksilver till den som vågar besöka gruvan och hämta några tunnor.

Järntornet[redigera | redigera wikitext]

På norra Marjura finns det så kallade Järntornet, där en hemlig sekt påstås utföra grymma experiment på människor och djur. Många är de på Marjura som helst skulle se att sekten jagades bort från ön.

Fortsättning[redigera | redigera wikitext]

Trots den skenbart konventionella inledningen - undersök ett tempel, plundra gamla gravar, plundra en drakgrotta, slåss mot onda kultister - så utgör Svavelvinter början av ett större och mycket komplexare händelseförlopp som i slutändan leder till "den femte konfluxen", ett punkt i tiden då alla möjliga öden löper samman i en och som för alltid förändrar världens utseende. Svavelvinter och dess fortsättning i den s.k. "Konfluxsviten" anses bland många svenska rollspelare vara en av de bästa produkter som någonsin givits ut i Sverige.

Om kartongen[redigera | redigera wikitext]

I likhet med många andra av Äventyrsspels produkter gavs Svavelvinter ut i en kartong. Till skillnad från alla de andra produkterna så består dock inte Svavelvinter-kartongen av en botten och ett lock, utan är i stället i ett stycke där bottnen och locket sitter ihop på långsidan och öppnas likt en bok. Det visade sig att konstruktionen var mycket bräcklig - kartongen tålde inte att staplas, dess "rygg" veknade raskt vilket gjorde att kartongen fick ett ihopsjunket utseende och lätt drabbades av andra skador.

Romanen[redigera | redigera wikitext]

Författaren Erik Granström gav i maj 2004 ut romanen Svavelvinter, baserad på kampanjmodulen.[1]

Rollspelet Svavelvinter[redigera | redigera wikitext]

I juni 2012 gav förlaget Fria Ligan AB ut rollspelet Svavelvinter, baserat på Erik Granströms romansvit om den femte konfluxen.[2]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 10 maj 2010. https://web.archive.org/web/20100510212355/http://www.jarnringen.se/page.asp?id=11. Läst 26 januari 2010. 
  2. ^ http://frialigan.se/spel/svavelvinter/