Svensk furstlig dräkt

Från Wikipedia
Hertig Karl i furstlig dräkt vid Gustav III:s kröning 1772

Furstliga dräkten (även kallad ceremonidräkt) var en kreation i silvertyg som användes av manliga medlemmar av det svenska kungahuset vid högtidliga ceremonier såsom kröningar, dop och liknande. Kungar och prinsar har i alla tider klätt sig i dyrbara kläder, men under 1700-talet skapades en särskild etikett kring dessa dräkter.

Den furstliga dräkten[redigera | redigera wikitext]

Redan vid Adolf Fredriks och Lovisa Ulrikas kröning 1751 skapades dräkter för dem i ett silverskimrande tyg i design av Jean Eric Rehn. Från denna tid blev det regel att de kungliga ceremoniella dräkterna var sydda i tyg av silver, vilket gällde ända fram till Oscar I:s kröning 1844. Dräkterna var utförda i en opreciserad historicerad stil, vilket även gällde i de flesta andra europeiska monarkierna vid den här tiden. Ofta var de inspirerade av renässansmodet från sent 1500-tal och det tidiga 1600-talet.

De furstliga dräkter som skapades för hertig Karl och hertig Fredrik Adolf till Gustav III:s kröning 1772 följer denna nya etikett. Byxorna är knälånga, med slitsar, vilket även gäller för jackan.[1]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rangström, Lena (1997). Kläder för tid och evighet. Livrustkammaren. sid. 195. ISBN 9187594110