Purpur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
*แสงแรกในวันปิดภูกระดึง.JPG
Den kemiska formeln för tyrisk purpur (C16H8Br2O2N2) är ett bromderivat av indigo, med 2 väteatomer utbytta mot 2 bromatomer.
Purpur i HTML 4.01/X11
— Färgkoordinater —
HTML-färgnamn Purple
HEX #800080
RGBB (R, G, B) (128, 0, 128)
B: Normaliserat till [0–255] (byte)
H: Normaliserat till [0–100] (hundra)

Purpur är ett tt färgämne, som kan erhållas ur en del tämligen små och oansenliga, i Medelhavet förekommande snäckor av släktena Murex och Purpura. Ordet purpur kommer från latinets purpura som har sitt ursprung i forngrekiskans πορφύρα. Ordet purpur används också som färgord, oavsett hur färgen har framställts, och betecknar då ett område av rödvioletta färger.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Purpurfärgning omtalas redan i Egyptens hieroglyfinskrifter, och genom kemisk undersökning av en gammalegyptisk mumiedräkt har konstaterats, att dess färg härrör av snäckpurpur. Den skattades mycket högt under forntiden, och dess användning har under årtusenden varit förbehållen åt samhällets högst uppsatta. Så bar till exempel det gamla Roms dignitärer hedersbenämningen purpurati, och om "den rike mannen" i liknelsen heter det, att "han klädde sig i purpur och kostbart linne" (Luk 16:19). Hos Plinius den äldre och andra romerska samt hos grekiska skriftställare finns noggranna uppgifter om purpurns framställande och användning. Av skalsamlingar, som hopat sig vid de gamla tillverkningsorterna i Grekland och Italien, vet man, att färgen bereddes företrädesvis av snäckan Murex brandaris, men även av två andra Murex- och två Purpuraarter.

Tillverkning och egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Det sekret, som i mycket liten mängd avsöndras från en körtel i purpursnäckornas "mantel", är i sig självt gulgrått, men blir i ljuset först grönt, därpå blått och till sist rödviolett. Att det är ljuset enbart, som åstadkommer bildningen av färgämnet (ur ett i körtelsekretet befintligt "kromogen"), visades redan 1736 av fransmannen Duhamel. Det åtgår 12 000 snäckor av Murex brandaris för att framställa 1,4 g rent färgämne. En snäcka innehåller med andra ord ca 0,1 mg ren substans.

Purpurfärgen är, i motsats till många av de i forntiden använda färgämnena, synnerligen ljusäkta, vilken omständighet i förening med dess höga pris - en följd av den mycket sparsamma förekomsten - säkerligen väsentligt bidragit till purpurns stora anseende. I den romersk-katolska kyrkan är den purpurfärgade manteln förbehållen biskoparna.

Tyrisk purpur, 6,6'-dibromindigo, kartlades av den tyske kemisten Paul Friedländer 1909 som utvecklade en metod för att framställa ämnet på kemisk väg.

I Colour Index har det naturliga färgämnet tyrisk purpur beteckningarna C.I. Natural Violet 1 (NV1) och C.I. 75800.[1]

Färgnamnet purpur / purple[redigera | redigera wikitext]

Den ursprungliga purpurfärgen använd i Rom, tyrisk purpur är rödare än den färg som normalt kallas purpur. Under medeltiden kombinerades nämligen purpur med kungsblått till kunglig purpur.[källa behövs]

Bland de ursprungliga HTML-färgerna för bildskärmar finns en färg med namnet purple, dess koordinater visas i boxen till höger. Purple är också en av grundfärgerna i färgsystemet Munsell[2] och där, liksom i andra engelskspråkiga sammanhang bör purple översättas med lila snarare än med purpur.

Rödvioletta färger ("purpurområdet") finns inte med i färgspektrum och kan alltså inte åstadkommas genom någon enskild strålningsvåglängd (monokromatiskt ljus) utan förutsätter att olika våglängder blandas.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Color of Art Pigment Database: Pigment Violet: NV1 artiscreation.com, David Myers. Läst 21 mars 2016.
  2. ^ Munsell color system” (på en). Wikipedia, the free encyclopedia. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Munsell_color_system&oldid=701655347. Läst 28 januari 2016. 
  3. ^ Fridell Anter, Karin (2014). ”Att begripa begreppen”. i Fridell Anter, Karin; Klarén, Ulf. Färg & Ljus för människan - i rummet. Stockholm: Svensk Byggtjänst. sid. 78 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]