Svenska Bankföreningen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Svenska Bankföreningen är en branschorganisation för banker i Sverige. Föreningen har svenska banker, samt i vissa fall deras finans- och hypoteksbolag, samt utländska banker med filial i landet som medlemmar. Bankföreningen agerar som en intresseorganisation och företräder sina medlemmar gentemot myndigheter och organisationer både nationellt och internationellt.

Man ger bland annat de årligen utkommande publikationerna Banker i Sverige[1] och Bank- och finansstatistik[2].

Historia[redigera | redigera wikitext]

I november 1879 sammanträffade representanter för 24 av de enskilda bankerna i Sverige och beslut fattades om att inrätta ett syndikat i Stockholm med årliga sammanträden mellan medlemmarna. En kommitté fick i uppdrag att utarbeta närmare förslag till reglemente och den 6 april 1880 bildades De Enskilda Bankernas Syndikat. År 1910 genomgick syndikatet en grundlig omorganisation och Svenska Bankföreningen bildades med ett fast sekretariat.

Bankföreningen var fram till mitten av 1980-talet en branschorganisation uteslutande för svenska affärsbanker. År 1986 öppnades föreningen för utländska banker och ett tiotal anslöt sig det året. Under 1991 inträdde de bankägda finansbolagen som medlemmar i föreningen och de bankägda bostadsinstituten kom med 1992.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Banker med samarbetsavtal[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Banker i Sverige (November, 2008)
  2. ^ Bank- och finansstatistik 2007 (Juni, 2008)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]